Преминаване към съдържанието

Магнезий – сутрин или вечер?

14 Oct, 2022 4139

Магнезият е една от най-познатите хранителни добавки с много и добре проучени ползи и странични ефекти. Но въздействието й, при дългосрочен прием, зависи и от времето, когато го приемате. Срещу крампи, за мускулни и ставни болки, за по-лесно заспиване и спокоен сън, или за енергия, за регулиране на кръвното налягане и против гадене – часът на приемане на хранителната добавка определя силата й.

Магнезият е минерал, който участва във всеки основен биологичен процеса, например в синтеза на нуклеинови киселини и на протеини, производството на енергия в клетките. Той подпомага поддържането на нормална мускулна и нервна функция, поддържа стабилен сърдечен ритъм и участва в изграждането на костите. Около половината от запасите от магнезий са в клетките на тъканите и органите, а другата половина се комбинират с калций и фосфор в костите. Само 1% от магнезия се намира в кръвта.

За да има ефект, е нужен дългосрочен прием

Независимо дали приемате магнезий, за да подобрите настроението си, да намалите тревожността или да подобрите качеството на съня, ползите от магнезиевите добавки са свързани с дългосрочната им употреба. Проучване сред 130 души с мигрена установява, че приемането на добавка, съдържаща магнезий, намалява честотата на мигрената и намалява мигренозните дни в продължение на 3-месечното проучване.

Друго проучване отбелязва, че приемът на магнезий подобрява симптомите на депресия при 112 възрастни, като забележими ползи се появяват след 2 седмици. 46 възрастни хора взимали 500 mg магнезий дневно в продължение на 8 седмици и отбелязват по-малко безсъние, увеличение на общото време за сън.

Магнезият може да се приема по различно време през деня, но е важно да се създаде навик и той да се поддържа, за да има ефект. 

Магнезий сутрин или следобед за енергия

Ако взимате магнезий сутрин, това ще ви помогне да се поддържате във форма, енергични. Той не е стимулант и няма да предотврати прозявките, но ще помогне да не губите тонус.

Ако тренирате, нуждата от магнезий е още по-голяма. Когато се потите, губите минерала и електролити с потта, която отделяте. Магнезий преди или след тренировка подпомага физическото възстановяване.

Магнезият не „върви“ с кафе или чай

Д-р Каролин Дийн, автор на книгата „чудото на магнезия“ (The Magnesium Miracle), казва, че кафето изсмуква магнезия. Кафето е диуретик, и ако го пиете заедно с таблетка от хранителната добавка, то тялото ви по-трудно ще абсорбира минерала. Затова е препоръчително да изчакате известно време след сутрешната си напитка, преди приема на магнезий, или да го вземете следобед.

Магнезий с храната

Вие преценете дали да приемате магнезий по време на хранете или преди него, това няма голямо отношение към абсорбацията му, ако нямате стомашни проблеми. Но ако стомахът ви се подува, страдате от запек, газове, стомашен рефлукс, магнезият може да забави храносмилането. Възможни странични ефекти са гадене, поява на диария. Затова потърсете магнезиева добавка, в чиито състав има глицин или е във формула, която щади стомаха.

Магнезий за „лека нощ“

Магнезият не е успокоително и няма да ви накара да заспите на секундата. Той се взема 1-1,5 часа преди лягане и успокоява мускулите и нервите, подпомага освобождаването на мелатонин. Може да го съчетаете с билков чай, да медитирате, да се отпуснете без устройства, за да подсилите действието на хранителната добавка.

Важно уточнение! Д-р Дийн съветва в статия за https://naturalcalm.ca/: „Магнезият възпрепятства абсорбирането на желязо, антибиотици като тетрациклин, ципрофлоксацин, ванкомицин, изониазид, хлорпромазин, триметоприм, нитрофурантоин и натриев флуорид. Приемайте тези лекарства два до три часа преди или след магнезиеви добавки. Помнете, че високите нива на цинк (142 mg/ден) под формата на добавки могат да намалят абсорбцията на магнезий. Ако приемате цинк в тази висока доза, вземете го няколко часа преди или след естественото си спокойствие“.

 

 
1
Free Gift