Преминаване към съдържанието

Процедури, които ще подобрят производството на колаген в кожата ти, част 2

27 Apr, 2024 28

Ефективната грижа за здравето и красотата на кожата ни включва както подкрепата отвътре чрез правилните вещества, така и специализиран подход чрез козметични терапии. С двойната грижа за кожата тя е подхранена на две нива - чрез приема на хидролизиран колаген се насища с влага и се поддържа красотата отвътре, а с правилните терапии се повлиява сияйния ѝ вид отвън. 

В първата част на темата разгледахме подробно някои от най-ефективните и щадящи процедури, които стимулират синтеза на колаген и еластин в кожата. Вдъхновени от участието ни на IX Дерматокозметичен симпозиум Beauty Woman, в това продължение ще се спрем и на останалите терапии, насърчаващи производството на колаген, които са част от естетичната медицина.  

Терапии с биостимулатори 

Понякога кожата ни се нуждае от „събуждане“, за да извършва естествените си процеси по-ефективно и да се защити от влиянието на външната среда. На помощ тук идват биостимулаторите. Те са съединения, които се инжектират в дермата и се грижат за активирането на естествените процеси в кожата. Биостимулацията основно се използва при хора с изразена загуба на колаген, тъй като тя подпомага активното производство на колаген и еластин. Съществуват два вида биостимулатори – такива, които се поставят подкожно с пълнител (инжекционни) и такива, които са без пълнител (неинжекционни). 

Инжекционни  

При първия начин веществата, които се инжектират могат да са под формата на три дермални филъра - пълнители с CaHA, PLLA и PCL. Те доставят сравнително дълготраен ефект, като се вграждат в тъканите и след време предизвикват регенерация. Действието им може да продължи до 18 месеца, като през това време кожата е по-изгладена, не се забелязват изразени фини линии и кожата е наситена с влага. Процедурата е безопасна и не са известни странични ефекти, тъй като веществата са естествени.  

Възможно е да поставянето и на хиалуронова киселина, тъй като тя също е биостимулатор. Нейният ефект е по-краткотраен и е необходимо да се прави поддръжка по-често. Тя придава видим обем на кожата, както и работи като катализатор за синтеза на нови колагенови нишки. 

Неинжекционни 

При поставянето на този вид стимулатори подходът е по-неинвазивен и по-малко болезнен. Съществуват два вида биостимулация без пълнител – микронийдлинг и терапия с колагенови нишки. С микронийдлингът се правят множество малки каналчета по повърхността на кожата, а колагеновите конци се поставят директно във фините линии. За тези и още процедури, стимулиращи синтеза на колаген, разказваме в първа част на темата. 

Екзозомна терапия 

Екзозомите представляват наночастици (везикули), които се отделят от повечето клетки в нашето тяло. Тяхната функция е да осъществяват модулация на имунната система, да подпомагат междуклетъчната комуникация, да възстановяват увредени тъкани и други. Те са богати на генетичен материал, растежни фактории и протеини. Поради високото наличие на протеини, те се прилагат като стимулант за синтеза на колаген.  

Има три основни вида приложение на екзозомите. Най-нежният и щадящ начин, това е чрез серуми и маски, които се масажират до пълното попиване в кожата. Друг начин за поставяне е чрез микронийдлинг, като при убожданията се вгражда самото вещество – това позволява активните екзозоми директно да влязат в дермата. Третият вариант е чрез инжектиране, което е и най-дълбокопроникващата терапия. Клинично проучване изследва действието на влагане на екзозоми от човешка плазма, като резултатите показват значително подобряване нивата на еластин. След поставянето на екзозоми кожата е чувствителна на светлина и топлина и е добре да се нанася висок слънцезащитен фактор, а самият видим ефект може да се забележи след няколко седмици.   

Процедури с полинуклеотиди 

Въвеждането на полинуклеотидите в козметичните терапии е един от най-новите подходи в естетичната медицина. Те имат широко приложение, като целта им е да възстановяват кожата в дълбочина. Използват се за подобряване на хидратацията, стимулация на производството на колаген и еластин, както и лечение на пигментни петна, стрии и акне, благодарение на мощния си противовъзпалителен ефект.  

Терапията поддържа активността на фибробластите, производството хиалуронова киселина и фибронектин, както и подпомага създаването на нови кръвоносни съдове. Процедурата протича за около 60 минути, а преди нея е добре да се избягва приемът на кръворазреждащи медикаменти, както и употребата на алкохол.  

Заключение 

Съществуват множество начини да стимулираме синтеза на колаген в кожата си, ако специалист прецени, че това е правилният подход за нашата кожа. Консултацията е препоръчителна, за да се вземе правилното решение и да видим исканите резултати. Важно е да се отбележи, че ефектът на процедурите не се свежда до самото им действие, а и до грижата, която ние ще положим след това - тя до голяма степен ще определи колко ще бъдат дълготрайни резултатите. Спазването на препоръките на козметичния специалист е в основата на сияйния вид на кожата и запазването ѝ във времето. 

1
Free Gift