Преминаване към съдържанието

Рибено масло: ползите за организма, част 4

15 Mar, 2024 33

Всекидневно човешкият организъм е изправен пред редица предизвикателства и преодолява най-различни изпитания. Тялото ни се нуждае от индивидуална грижа и подход, с които да работи като здрав механизъм.  

В предните три статии от поредицата обърнахме внимание върху подкрепата на рибеното масло върху нервната система, как подсилва имунитета и редуцира нивата на тревожност. Спряхме се и на грижата за зрението и добрия вид на кожата. В последната статия от серията ще разгледаме ползите на натурално извлеченото рибено масло върху други два основополагащи здравословни фактора. 

Подкрепа на сърдечно-съдовата система 50 

Според статистически данни от проучване на Евростат от 2017г. България е на първо място в ЕС по смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания – те представляват 66% от всички смъртни случаи. Тази статистика предполага, че често не се обръща внимание на вече съществуващ сърдечен проблем, а превенция към евентуални заболявания не се осъществява.  

Редовният прием на рибено масло може да окаже положителен ефект при хора, предразположени към такива проблеми. Комбинацията от ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) в него работи активно срещу възпаленията, които са и основната причина за появата им. Но как всъщност ни помага? 

1.Нормализира високото кръвно налягане 

Високото кръвно налягане е симптом при голяма част от хората. Контролирането на нивата на кръвно налягане от EPA и DHA се осъществява по няколко начина. На първо място хипертонията може да бъде реакция вследствие на някакво възпаление в организма. Влиянието на маслото върху възпалителните клетки спомага за облекчаване на симптомите на високо кръвно налягане. Отделно, мастните киселини стимулират производството на съдоразширяващи молекули, като азотен оксид, които помагат за отпускане на кръвоносните съдове - това разширяване може да доведе до намаляване на периферното съдово съпротивление и редуциране на неприятните симптоми. 

2. Защитава от атеросклероза и коронарна болест на сърцето 

Атеросклерозата представлява натрупване на мазнини по вътрешната част на стените на артериите. Образува се плака, ограничаваща потока на кръв и нормалното достигане на нужни на сърцето вещества. Проучване показва положителното въздействие на Омега-3 мастните киселини върху състояние на атеросклероза. Те имат свойството да намаляват производството на медиаторните клетки, отговорни за образуването на мазнините. По този начин се предоставя и превенция за евентуални бъдещи заболявания на кръвоносните съдове, а в ежедневието си човек не изпитва типичните за това състояние симптоми като тежест при изкачване на стълби или замайване при физическа активност.  

Коронарната болест е състояние на стесняване на коронарна артерия, което се получава поради наличие на атеросклероза. Тя може да се наблюдава при недостатъчна физическа активност, тютюнопушене, високи нива на холестерол и други. Както при атеросклерозата, така и тук, редовният прием на рибено масло е способно да предотврати появата ѝ при хора, предразположени към нея. EPA и DHA понижават нивата на триглицеридите в кръвта, които са основната причина. Освен това редуцират вредните свободни радикали, при което намаляват оксидативния стрес – наличието на множество свободни радикали може да доведе до увреждане на мастната тъкан. Ежедневието е по-леко, без задъхване и тежест при изпълнение на обикновени активности. 

3. Предоставя антитромботичен ефект 

Тромбоза“ е състояние на образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, което може да доведе до други сериозни състояния. Има хора, които са генетично предразположени към поява на тромбоза, но дори не знаят за това, а при други да е вследствие на предизвикващ момент (например бременност и раждане). Превенцията е ключов момент, който може да се осъществи чрез всекидневен прием на кръворазреждащи вещества, както и с някои хранителни добавки. Такава е рибеното масло - то намалява агрегацията на тромбоцитите, което е важен аспект в образуването на кръвни съсиреци. EPA и DHA инхибират производството на тромбоксан А2 - молекулата, насърчаваща вредното въздействие. 

Подсилва костите  

С развитието на костната ни структура в млада възраст, а и с напредването на годините, костите ни имат нужда от допълнително внимание, вследствие на хормонални промени и загуба на колаген. Натурално извлеченото рибено масло е верен помощник в поддържането на добро здраве на костната система.  

1. Подобрява костната плътност и предпазва от остеопороза 

В комбинация с витамин D, който е основополагащ за състоянието на костите, Омега-3 мастните киселини в рибеното масло поддържат нормалната им плътност и спомагат за възстановяване на вече изгубена такава. Хроничното възпаление е основният „виновник“ за загуба на костна маса, като „разяжда“ костния метаболизъм и не позволява на калция да въздейства.  

Причините за появата на заболявания като остеопороза включват именно намалена костна плътност, както и хормонални промени. Дори най-лекото падане може да бъде опасно за човек с остеопороза, тъй като костите са изключително крехки и чупливи. Проучвания изследват връзката на рибеното масло с наличието на калций в организма и се установява, че Омега-3 мастните киселини могат да подобрят усвояването му от костите – нормалните нива на калций са от решаващо значение за поддържане на костната плътност и податливост на удари и активно движение. Витамин D подпомага усвояването, а в комбинация с EPA и DHA подсилват костите, както и предоставят превенция при бъдещи фрактури. 

Заключение  

Разнопосочни са ефектите от редовния прием на рибено масло, като благоприятните ефекти върху състоянието на кръвоносната система и сърцето са значими – поддържа кръвното налягане в оптимални граници, защитава от болести като атеросклероза и предоставя превенция от образуване на кръвни съсиреци. За костите обобщено може да се каже – възвръщане на силата в костите под формата на костна плътност. Тя е важна за оптималното всекидневно движение и здравето на костите с течение на годините.  

1
Free Gift