Преминаване към съдържанието

Безплатна доставка над 100 лв до офис на Еконт

Защо да пиеш магнезий през лятото

21 Jun, 2024 354

Жега, слънце, море – те официално са при нас, но без правилната грижа в този така горещ сезон, бързо можем да се сдобием и с някои неочаквани неразположения като магнезиев дефицит. Магнезият е минералът, който регулира множество телесни процеси и в по-нетипични метеорологични условия може да бъде наш „щит“ срещу стреса. Но преди да обърнем внимание на отделните ситуации, с които всеки от нас се сблъсква в летния сезон и как съединенията на магнезий ни подкрепят, да разгледаме и… 

Недостигът на магнезий в топлото време  

За да има положителен ефект от повечето хранителни добавки, е важно да сме консистентни в приема им. Някои проучвания следят за това, като се доказва, че за да забележим първите ефекти от магнезия, са необходими около 4-6 седмици непрекъснат прием, независимо от сезона. Лятото предразполага за по-активен прием на минерала, поради факторите за загубата му - високите температури и отделянето на течности. Той участва в над 300 биохимични реакции в човешкото тяло, а редовният прием на отделните му форми (съединения на магнезий) би могъл, освен да подобри недостига в организма, да регулира и някои от „негативните ефекти“ на лятото.  

Дехидратацията и регулирането на телесната температура с магнезиев хлорид 

Основен проблем, с който всеки от нас се сблъсква през лятото, е лесната дехидратация. Поради високите температури изпотяването е засилено, а поддържането на оптимална телесна температура е трудна задача. Чрез течностите, които отделяме, също лесно се изразходват и запасите от магнезий в тялото ни, а прекомерното изпотяване може да доведе до дефицит на минерала. „Порочният кръг“ се затваря, когато с по-малко магнезий в организма трудно се противодейства на жегата и се стига до още повече изпотяване. 

Съединението магнезиев хлорид предлага висока бионаличност в разтворено състояние, като подпомага правилната терморегулация, насищането на тъканите с влага и така важния в топлото време електролитен баланс. Клинично сравнение на калций, калий и натрий с магнезиев хлорид установява, че в разтворено състояние магнезият има значително по-високи шансове да задържи вода в клетките поради силното си свързване с водните молекули. 

Ако искаш да разбереш повече за отделните съединения на магнезий и как да ги използваш, не пропускай да прочетеш и статията ни по темата. 

Помощ при слънчево изгаряне с магнезиев сулфат 

По-известен като английска сол, магнезиевият сулфат е неорганична сол, която е естествено получена от минерални отлагания, присъстващи в морската вода. Може да се използва както външно, така и вътрешно, като основното му действие се свързва с подкрепа на кожата, ноктите и косата – възстановяването след наранявания, изгаряния, кожни възпаления и пигментни петна. 

За успокояване на кожата от силното слънце обикновено се използват различни кремове, лосиони и дори домашни мехлеми. Тъй като магнезиевият сулфат може да се открие под формата на соли, те са идеални за една отпускаща вана след плаж, с която кожата да попие минерала и по този начин да се подхрани. Във вода те се разпадат на магнезий и сулфат, като така значително лесно попиват в кожата и се грижат както за нейното състояние, така подпомагат и болките в мускулите и ставите. От друга страна, пилингът със солите премахва мъртвите клетки и действа благоприятно на черните точки.   

*Обръщаме внимание, че ексфолирането на кожата не е добра идея, ако тя е изгоряла или разранена от влиянието на силното слънце

По-приятен сън и добра когнитивна функция с магнезиев глицинат 

Лятото е сезонът с най-дългите дни и обикновено тогава спим по-малко и по-леко заради топлината. Тази промяна може да създаде условия за стрес върху циркадния ни ритъм и качеството на съня. Формата на магнезий в съединение с аминокиселината глицин може да облекчи подобни симптоми, като направи летните нощи по-спокойни и приятни.  

Глицинът насърчава релаксацията на организма чрез регулиране на невротрансмитерите и хормоните, участващи в цикъла сън-събуждане като мелатонин и кортизол. Магнезият, от своя страна, действа като естествено успокояващо нервната система средство. Освен че аминокиселината повишава процента на усвояване, редовният прием на магнезиев глицинат има комплексен ефект, като благоприятства и за сензорно-моторни нарушения като синдром на неспокойните крака.  

Енергия и мускулна подкрепа с магнезиев малат 

Магнезиевият малат комбинира основния минерал с органичната ябълчена киселина, извлечена основно от плодове. Това съединение е известно с подобряване на енергийните нива и доброто настроение. В топлите месеци е възможно енергията ни да не е в своята топ форма и да нямаме тази обичайна жизненост, именно заради „изпиващото“ влияние на високите температури. При достатъчни количества киселината генерира енергия в клетките чрез метаболизиране на въглехидрати, протеини и мастни киселини, а минералът действа като коензим за превръщането на триптофана в серотонин (познат като хормон на щастието). 

Доброто храносмилане с магнезиев цитрат 

Този вид магнезий има едно от най-комплексните влияния – той е добър източник на магнезиеви йони, които са необходими на всяка една тъкан на тялото и участва в повече от 300 ензимни системи. Той регулира производството на протеини, предаването на сигнали в нервите и мускулите, кръвното налягане, кръвната глюкоза и още много.  

Лятото е период, в който върлуват и стомашните вируси, придружени с неразположения като констипация. Едно от известните свойства на магнезиевия цитрат е да насърчава движението на червата и насищането им с вода, което позволява да се избегне болката и констипацията, както и да се заздрави външната чревна бариера.   

Разбира се, всичко изброено дотук е строго индивидуално, а магнезият, независимо в каква форма е, би могъл да подейства благоприятно само при редовен и безопасен прием. Страничните ефекти от приема му обикновено са рядкост, но за да има видим положителен ефект, ние препоръчваме да се направи консултация със специалист. 

Как да си набавим магнезий с храната през лятото? 

Топлите месеци предлагат богато разнообразие от свежи плодове и зеленчуци, които освен с привкусът на лято идват и с многобройните си благоприятни свойства за организма. Сред богатите на магнезий храни, които можем да открием в топлото време, са повечето зеленолистни зеленчуци – спанак (78 мг магнезий на 100 г), коприва (57 мг магнезий на 100 г)*, кейл (33 мг на 100 г). Една свежа лятна салата с правилните съставки е супер вариант да избягваме недостигът на магнезий. Авокадото (29 мг na 100 г), черният боб (70 мг na 100 г), тиквените семки (156 мг на 100 г) например са идеални за прибавяне към споделената лятна вечеря, а в тях има и изобилие от фибри. Отделно, клинично проучване показва, че приемът на достатъчно магнезий успява да подобри състоянието на хора с някои стомашни неразположения, причинени от възпаление – такива са колит, болест на Крон, целиакия и други. 

*Препоръчителната дневна доза за възрастен е 310-420 мг