Преминаване към съдържанието

Как магнезият може да въздейства при стрес (първа част)

24 Feb, 2023 14

Според различни изследвания магнезият е отговорен за 300 до 800 ензимни процеси в тялото. Дефицитът на магнезий е в сърцевината на често срещаните съвременни здравословни проблеми, поради централната му роля в активирането на 3751 протеина и хиляди ензимни процеси. Това откритие е направено от Морли Робинс, създателя на базирания на магнезий метод за лечение и профилактика - Root Cause Protocol. Той цели възстановяване на баланса на магнезий, мед и желязо в организма за оптимизиране на енергията и увеличаване на жизнеността (б.р). Много от тези процеси са свързани с нервната система, поради което магнезият играе решаваща роля във физиологичната и патологичната функция.

Ето няколко начини, по които магнезият действа в тялото:

  • улеснява производството на аденозин трифосфат (АТФ) - молекула, която осигурява енергия;
  • подпомага мозъчната функция;
  • потенциално облекчава леко главоболие;
  • допринася за правилното функциониране на нервите;
  • поддържа здравето на сърдечно-съдовата система и кръвообращението;
  • помага за поддържане на оптимално храносмилане;
  • подпомага храносмилането  и помага на тялото и разгражда храната за енергия;*
  • подпомага регулирането на кръвната захар и следователно може да облекчи леко възпаление;
  • подпомага здравата клетъчна функция, клетъчното възстановяване и антиоксидантния статус.

Има ли значение дали имаме дефицит на магнезий? През 1968 г. учените Уокър и Паризи установяват, че дефицитът на магнезий може да причини депресия, поведенчески смущения, главоболие, мускулни крампи, психоза и раздразнителност. Те твърдят, че всички тези състояния са обратими чрез насищане с магнезий. Ето как адекватният прием на магнезий може да спомогне за подобряване на настроението и за спокойствие. Това е естествен начин за облекчаването на лекия стрес и на каскадата от физиологични реакции, които той предизвиква в мозъка и тялото.

При стрес и леко безпокойство магнезият играе жизненоважна роля в регулирането на реакцията на тялото. Хроничният физически или психически стрес изчерпва запасите от магнезий, а ниските му нива увеличават стреса – създавайки порочен кръг. Магнезият модулира системата за реакция на стреса на тялото и увеличаването на приема му може да облекчи леко безпокойството и стреса.

За подобряване на настроението и срещу лека депресия: Магнезият е от съществено значение за много от ензимите, хормоните и невротрансмитерите, участващи в регулирането на настроението. Изчерпването на магнезия е свързано и с възпаление, за което е известно, че допринася за симптомите на депресия.

За спокоен сън: Магнезият взаимодейства с GABA – невротрансмитер, който намалява активността на невроните в мозъка, успокоява и отпуска нервната система, насърчава спокойния сън. Той въздейства и на мелатонина – хормона, който влияе върху циклите сън-събуждане и отпуска мускулите, за да предизвиква по-дълбок сън. Проучванията показват, че магнезият увеличава общото време и качеството на съня и помага на хората да заспят по-бързо.

Срещу вечерни крампи на краката и менструални симптоми: Магнезият помага за отпускане на мускулите и облекчава леките крампи на краката, като намалява C-реактивния протеин и други маркери на възпалението, допринасяйки за по-добра почивка. Освен това магнезият облекчава лекия предменструален синдром (ПМС) и менструалните крампи, като отпуска гладката мускулатура на матката и намалява простагландините, които причиняват възпаление и дискомфортни менструални периоди.

Но магнезият e нещо много повече. Той е може би най-важният минерал за постигане на цялостно оптимално здраве, затова е важно диетата ни да е богата на храни, богати на магнезий. Кои са те, научете в част 2 на публикацията.

 

 

 
1
Free Gift