Преминаване към съдържанието

Какво трябва да знаете, когато избирате рибено масло

13 Nov, 2018 515

Омега-3 мастните киселини са много важни за здравето Ви.  А най-добрият начин да получите достатъчно от тях е като ядете  храни, които са богати на омега-3, като мазни риби. Ако не сте фен на мазната риба, обаче, можете си набавите нужните Омега-3 мастни киселини под формата на хранителна добавка. На пазара има стотици различни омега-3 добавки. И не всички от тях имат еднакви ползи за здравето. Ето защо създадохме това кратко ръководство, което ще Ви помогне да изберете най-добрата хранителна добавка, с която да дадете на тялото си най-качественото рибено масло.

 

Какви видове рибено масло има?

Рибното масло идва както в естествени, така и в преработени форми. Обработката може да повлияе на формата на мастните киселини. Така става ясно, че някои форми на рибеното масло се усвояват по-лесно от организма, от колкото други. Ето какви видове рибено масло можете да откриете:

Риби: В цялата риба омега-3 мастни киселини присъстват като свободни мастни киселини, фосфолипиди и триглицериди.

Рибено масло: В натуралните, необработени рибени масла омега-3 мастни киселини се намират най-вече като триглицериди.

Преработено рибено масло: Когато се обработват рибени масла, или за да се пречистят или да се концентрират, те стават етилови естери, които не се срещат в природата.

Реформирани триглицериди: Етиловият естер в преработените рибени масла може да се превърне обратно в триглицериди, които след това се наричат "реформирани" триглицериди.

Така става ясно, че ако искате да сте сигурни в ефекта, който ще има хранителната добавка, натуралното рибено масло е най-добрият избор.   То е най-близкият заместител на това да ядете риба.  Естественото рибено масло съдържа още няколко важни хранителни вещества. Около 30% от маслото е омега-3 (EPA и DHA), докато останалите 70% се състоят от други мастни киселини, които могат да помогнат при абсорбцията.  Освен това, естественото рибено масло съдържа витамини А и D, които също са много важни за организма. 

Сьомгата, сардините и черният дроб на треска са сред най-честите източници на естествено рибено масло. Тези масла обикновено се намират в течна форма и са по-устойчиви на окисление от преработените масла. Ето защо, ако искате натурално и качествено рибено масло, уверете се, че то е извлечено от някой от тези видове риба. Ето още 5 неща, на които да обърнете внимание:

 

Чистота

Рибеното масло може да съдържа високи нива на замърсители на околната среда като тежки метали (живак, олово и арсеник), полихлорирани бифенили (PCBs), диоксини и фурани. Те трябва да бъдат отстранени по време на процеса на дестилация и трябва да отговарят на международните стандарти при изпитване. Но най-добре е да не присъстват изобщо. Ето защо, когато избирате рибено масло, убедете се, че е извлечено от риба, която живее в максимално чисти води. Такива са водите на Норвежко море и Северно море.

 

Свежест

Някои видове мазнини, особено полиненаситени с дълги вериги като рибеното масло, са много податливи на окисляване. Това се измерва при тестове, показващи стойността на пероксид, която маслото има. Той трябва да бъде по-малък от 5 meq / kg (милиеквивалент на килограм). Стойността на пероксида е мярка за реакцията на кислорода с маслото. Проверете и това, когато избирате рибено масло.

 

Устойчивост

Основният източник на Омега -3 е от риби, живеещи в моретата, най-често дива сьомга или треска.  И така, как можете да се уверите, че рибеното Ви масло идва от устойчив източник? Известно е, че Норвежките производители са сертифицирани както  от „Приятели на морето”, така и от IFFO-RS, световен отговорник за доставките и използват риба, която е била уловена в рамките на най-строгите международни указания. Ето защо, няма да сбъркате, ако изберете рибено масло с произход Норвегия.

 

Течно или капсули

Има няколко причини, поради които хората предпочитат течни добавки пред капсули и обратно.  Ключовата полза от приемането на Омега 3 в течна форма е тенденцията да се абсорбира по-добре. Вашата храносмилателна система трябва ефективно да разгражда капсулата, преди да усвои Омега -3.

Основното предимство на приемането на капсули е удобството. Няма капчици и няма риск от разлепване (и разхищаване) на добавката, което ги прави по-подходящи, ако пътувате често. Не искате куфар пълен с рибено масло, нали? Те са популярни и сред хора, които са чувствителни към вкуса на риба.

 

Цената

Тук не става въпрос просто за сумата, която ще похарчите, а за стойността, която получавате срещу парите си. Щом става въпрос за хранителни добавки, евтиното не винаги е толкова добро, а скъпото не винаги е толкова скъпо, колкото ви се струва. За това е добре преди да се доверите на по-евтин продукт, да проверите какво количество Омега -3 се съдържа в една доза. Често, по-евтините продукти съдържат по-малко количество Омега-3, което означава, че за да набавите нужното количество на организма си, трябва да изпиете по-голямо количество.  

1
Free Gift