Преминаване към съдържанието

СПИРУЛИНА: 7 причини да включите тази суперхрана в ежедневието си

20 Apr, 2021 285

Ако искате да се погрижите за здравето си... ако искате да подобрите състоянието на организма си и да му дадете повече ценни, хранителни вещества, то най-вероятно сте чували за спирулина.

Спирулина е сред най-популярните добавки в света. Тя е заредена с разнообразни хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да бъдат от полза за тялото и мозъка ви. Ако все още се чудите дали да включите спирулината в ежедневието си, в следващите редове ще ви разкрием всичко, което трябва да знаете, за тази суперхрана.

Какво е спирулина?

Спирулината е микроводорасло с характерен синьо-зелен цвят. Всъщност, спирулина е наименованието на някой видове синьо-зелени водорасли, които живеят в алкални езера. Когато се събира правилно от незамърсени водоеми, спирулината е един от най-мощните хранителни източници в света.

Наличието на незаменими аминокиселини прави спирулината чудесно решение за вегетарианци и вегани, които искат да си осигурят необходимите дози протеин и желязо от растителни източници.

Високата концентрация на тези елементи прави спирулината идеална за случаите, в които имунната ви система има нужда от засилване.

Защо спирулината е толкова безценна?

Храната с най-много хранителни вещества

Концентрацията на протеини и витамини в спирулина е накарала мнозина да я класифицират като „храната с най-много хранителни вещества на планетата“. В сравнение с други храни спирулина е чудесен източник на:

Протеин: Счита се за пълноценен източник на висококачествен протеин и често се сравнява с яйцата. Протеинът в спирулина е изключително използваем и има степен на усвояване между 50-61%.

Витамин В1: Наричан още Тиамин, този витамин е необходим за храносмилането на мазнини и протеини. Често се приема за повишена енергия, здраве на очите, мозъчна функция и за подобряване на функционирането на нервите.

Желязо: Спирулината е любима храна за вегетарианци и вегани, защото е един от най-добрите растителни източници на желязо. Но дори да консумирате месо, отново може да се доверите на спирулината, защото в нея се съдържа по-щадяща за храносмилателната система форма на желязо.

Калций: Спирулината има невероятно високо съдържание на калций с над 26 пъти калция, който откриваме в млякото.

Спирулината е чудесен източник на други хранителни вещества, сред които: Витамини В-2 (рибофлавин), В-3 (никотинамид), В-6 (пиридоксин), В-9 (фолиева киселина), витамин С, витамин D, витамин А и витамин Е. Също така е източник на калий, калций, хром, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен, натрий и цинк.

Съдържа гама линоленова киселина (GLA) и Омега-3

Спирулина е съставена от 65% протеин и аминокиселини, включително есенциалната мастна киселина гама линоленова киселина (GLA), която е получила много внимание заради своите противовъзпалителни свойства, особено когато се приема с други качествени добавки с Омега-3. Спирулината е една от малкото храни с естествено съдържание на GLA.

Балансира нивата на кръвната захар

Някои смятат, че спирулина може да бъде особено полезна за балансиране на кръвната захар и дори може да бъде толкова ефективна, колкото лекарствата за диабет в някои случаи. Известно е, че добавката не само понижава кръвната захар, но може и да понижи HbA1c, което е дългосрочен маркер за нивата на кръвната захар.

Богата на антиоксиданти

Антиоксидантите са мощни вещества, които предпазват клетките ни от увреждане. Днес, всеки, който иска да се грижи за здравето си по най-добрия, естествен начин, знае колко е важно да консумираме достатъчно антиоксиданти от естествени източници. И спирулината е точно такъв източник.  

Антиоксидантът, който прави спирулината уникална, се нарича фикоцианин и е известен като мощно противовъзпалително средство.

Бори се с алергиите

Спирулина може да бъде полезна за тези с алергии и алергични реакции. Това е така, защото намалява възпалението, което води до запушване на носа и други проблеми. Известно е, че хората, приемащи спирулина, забелязват подобрение на алергичните симптоми като сърбеж и кихане.

Редуцира тежките метали в организма

Спирулината може да се свърже с тежки метали в тялото и да помогне за тяхното отстраняване.

Освен това има изключително високо съдържание на хлорофил, който помага за премахването на токсините от кръвта и засилва имунната система. Известно е, че 500 милиграма спирулина дневно в комбинация с добавки с цинк са достатъчни за намаляване на токсичността на арсен почти наполовина!

Подпомага мускулите и издръжливостта

Известно е, че спирулината увеличава изгарянето на мазнини по време на тренировка. Високото съдържание на антиоксиданти прави добавката полезна за намаляване на окислението, предизвикано от упражнения, което води до мускулна умора.

Как да изберете най-добрата спирулина?

Спирулина често се продава под формата на прах, но се предлага и на таблетки. Ако изберете таблетки, просто ги приемайте всеки ден и ще може да се радвате на ползите, които тази супер храна има. Ако решите да изберете спирулина на прах, може да я добавяте към смутитата си сутрин, за да им придадете зелен цвят и мощна доза хранителни вещества.

Ако искате да подхраните тялото си, да го заредите с ценни, хранителни вещества и да се възползвате от всички полезни свойства, които спирулината има, серията Spirulina Line е създадена точно за това!

100% натурална, създадена в Гърция, Spirulina Line съдържа много и разнообразни продукти със спирулина, сред които:

  • чиста спирулина под формата на прах или флейки , които да добавяте към смутито си сутрин;
  • чиста спирулина на капсули;
  • тахан със спирулина, който е идеален за закуска, намазан на препечена филийка или сухар;
  • натурална козметика със спирулина, за да осигурите на кожата си грижа и подхранване от природата.

Как да включите спирулина в ежедневието си? 

Ако искате да включите спирулина в ежедневието си, можете да го направите по няколко начина в зависимост от вида, който изберете: 

Спирулина на прах 

Може да използвате спирулина на прах като я добавите към салати, смутита и десерти. Тя ще придаде красив, синьо-зелен цвят на ястието и ще го зареди с полезни вещества. Също така може да използвате спирулина на прах, за да си направите маска за лице. 

Таблетки

Приемайте между 2 и 4 таблетки сутрин и на обяд, за да си осигурите максимални ползи за здравето. 

Тахан със спирулина

Консумирайте винаги, когато ви се прияде нещо полезно, намазно на филийка или добавено в десерт. 

Козметични продукти със спирулина

Включете в рутината си за грижа за кожата, за да я подхраните и подмладите. 

1
Free Gift