Преминаване към съдържанието

Здрави и силни през есента

02 Sep, 2022 15

Есента наближава, бизнес сезонът и училището вече са няколко седмици разстояние от нас и е нужно да преминем плавно в нов режим на живот, хранене, грижа за себе си. Събрахме съветите на експертите как с подходяща диета, повече движение, с хранителни добавки от природата да се настроим за работа и учене, със силен имунитет с добро настроение.

Хранете се сезонно!

Това е основно правило за безпроблемен преход към новия сезон. Есента е богата на плодове и зеленчуци. Супите, салатите изкушават с аромати и вкусове. Заложете на ябълки, грозде, круши, сливи. Домати, чушки, пащърнак, броколи, моркови, зеле, гъби, артишок, сладки картофи – богати са на антиоксиданти и укрепват имунитета, насърчават чревното здраве. Вечната класика чесънът намалява дните извън офиса или училище поради болест с 61%, твърди проучване на European Society for Clinical Nutrition and Metabolism.

Ако ви налегне есенна тъга, компенсирайте липсата на лято не със сладкиши с преработени продукти, а хапвайте повече плодове и пийте сезонни фрешове и смутита.

През есента отново започваме да се храним с повече месо, прекаляваме и с преработени храни. Затова включете в менюто си източници на про- и и преботици, изберете хранителни добавки, които да ви помогнат да се справите с възможни неразположения. Ферментиралите храни, киселото мляко, суровите зеленчуци  ще ви помогнат за есенния чревен комфорт.

Движете се активно!

Ако през лятото сте танцували повече по концерти, фестивали, дискотеки, или сте се залежали на плажа, есента е времето да си върнете формата постепенно. Разхождайте се в парка, правете преходи в планините, върнете се в залата, за да имате енергия за работа и учене. Ако не сте опитвали йога, сега е моментът да заредите съзнанието си и да укрепите мускулите си по ефективен, но не стресиращ начина. Правете повече кардио и упражнения за гръдния кош, за контрол на дишането, за превенция на заболявания, свързани с белите дробове. Упражнения с тежести укрепват сърцето. С първите по-студени дни се възползвайте от сауната или от солните стаи. За успеха на есенната ви фитнес програма е важна добрата хидратация, затова вместо на кафе или алкохол, заложете на чайове, фрешове, на вода. Не забравяйте магнезия срещу крампи и за поддържане на мускулния тонус. Колагенът е с за по-добри резултати и за възстановяване от травми.

Спете повече и по-качествено!

Понякога, особено в началото на есента, е трудно да спим добре. Грижите ни налягат, времето е променливо, промяната на режима от ваканционен към работен е труден. Но от качеството на съня зависи нашата концентрация, способност да се справяме със стреса, как изглеждаме. Опитайте се да спазвате вечерна рутина: вечеря поне 2-4 часа преди сън, никакви електронни устройства 1 час преди лягане, достатъчно хидратация, не твърде топла стая за сън, по-скоро хладна. Магнезият вечер помага за по-лесното заспиване и дълбок сън. Опитайте и успокоителни чайове. Опитайте се да спите поне 6-8 часа, или според нуждите си, но не си недоспивайте трайно, защото това се отслаби и имунитета ви.

Хидратирайте се достатъчно!

Хидратацията, не само с вода, но и със сокове, смутита, чай, помага не само да възвърнете блясъка на косата си, тонуса на кожата си, но и е ключова за детоксикацията на организма. Затова пийте поне 2 л неподсладени течности на ден. Есента ви дава възможност да комбинирате различни плодове и зеленчуци във вкусни комбинация. Ако не можете без кафе, подсилете го с колаген. Той не променя вкуса и мириса на  любимата ви сутрешна напитка. Хидролизираният протеин се разтваря в топли и студени течности и ви зарежда с енергия.

Хранете се не емоционално, а разумно!

Преходните сезони засилват психичната нестабилност. Есенната тъга и тревожност понякога са неизбежни. Тяхното преодоляване изисква повече грижа за себе си, съзнателно търсене на радостта от живота. Говорете с приятели с близките си, забавлявайте се. Рибеното масло, което съдържа Витамин Д и Омега-3 мастни киселини, ще ви помогне да се справите по-добре с есенните предизвикателства. Храни за ума се препоръчват и за учениците и на студентите, за които ученето предстои.

Погрижете се за красотата си!

През лятото косата, кожата, ноктите са подложени на стрес, защото искаме да изглеждаме по най-добрия възможен начин, нали? За да върнете тонуса на кожата след слънчевите изгаряния, косата ви отново да е лъскава и силна, а ноктите – здрави, е важно да се храните умерено, да се хидратирате, и да приемате колаген, който им се отразява отлично. Опитайте с природно базирани маски за коса и кожа, подарете си масаж. Ако имате възможност, направете цялостен детокс, който включва и почистване на лицето. Оставете кожата си да диша без грим в планината или на екологично чист място.

1
Free Gift