Преминаване към съдържанието

Как влияе стресът върху колагена и може ли приемът на хидролизиран колаген да го регулира?

22 Feb, 2024 71

За мнозина стресът е съпътстващ живота фактор. На работното място, на улицата, а дори и в отношенията с най-близките понякога се появява той. Близо 80% от пациентите в световен мащаб имат симптоми, причинени от стрес, споделя д-р Адити Неруркар, експерт по темата от Харвардския университет. Той влияе по множество негативни начини на организма, като може да доведе до стомашни проблеми, нарушения в сърдечно-съдовата система и имунитета, скованост, мускулни болки и други.  

Един от аспектите, върху които стресът има особено влияние, това е производството и синтеза на колаген в организма. Той затруднява процесите, свързани с правилното му функциониране и в дългосточен план има значителни (и видими) последици.  

Как стресът разрушава колагена? 

„Достигането“ на стреса до нашия колаген се случва на няколко етапа, а именно:  

  1.  Хормоните на стреса – кортизол и адреналин, започват да се освобождават; 
  2. Получават се възпалителни процеси на различни места в организма. Възпалението създава ензими, влияещи за по-бързото разграждане на колагеновите молекули; 
  3. Същевременно хормоните на стреса забавят процесите по производството на колаген. 

Вредното влияние на стреса върху производството и разграждането на колаген в организма най-вече се свежда до вредата върху състоянието на най-големия орган - кожата. В нея засегнат е намиращият се в дермалния слой колаген тип 1.  Той представлява около 80% от общия колаген в тялото и затова при увреждането му се наблюдават проблеми и в костите и мускулите. 

Кортизолът – един от основните врагове на колагена в организма  

Кортизолът е стероиден хормон, произведен от надбъбречните жлези. Неговата поява може да бъде провокирана от различни физически и психически стресови фактори (дразнители) и да допринесе за промяна в основни структури на организма.  

Проучване на International Journal of Molecular Sciences изследва влиянието на кортизола върху поведението на колаген тип 1 в кожата, като едновременно с това се наблюдава и въздействието на приети колагенови пептиди. След третиране на човешки дермални фибробласти с три различни концентрации на кортизол, става ясно, че той инхибира (потиска) синтеза на колаген тип I. Това провокира честата поява на бръчки и пигментни петна, както и намаляване на еластичността. 

Паралелно с това е установено, че допълнителният прием на колагенови пептиди успява да възстанови причиненото от кортизола инхибиране на колагена в кожата. Хидролизираният колаген е способен да възстанови „щетите“ на стреса при дългосрочен прием. 

Косопадът  

Освен на кожата, напрежението може да повлияе на разнородни процеси в нашето тяло. Косопадът е сравнително често явление при повечето хора. Обикновено се появява при смяната на сезоните и при хормонален дисбаланс, а тези фактори също са пряко свързани със стреса. В променливо време и при необичайни нива на хормони, организмът изпитва едно напрежение, понякога незабелязано за нас, но с голяма тежест върху физиологията ни.  

Растежът на косата преминава през три основни фази - растеж, преход и почивка (опадане). Хроничният стрес, чрез кортизола и адреналина, нарушава този цикъл, като тласка космените фоликули във фазата на почивка преждевременно. В резултат се забелязва изтъняване и косопад, които могат да достигнат необясними и притеснителни темпове. 

Забавеният растеж на косата също би могъл да е вследствие от прекомерно напрежение – космените фоликули са пряко засегнати, що се отнася до стресови ситуации. Високите нива на кортизол могат да нарушат нормалното им функциониране, което води до намалено производство на протеини в косъма. Резултатът - отслабена и бавнорастяща коса. Хидролизираният колаген е протеинът, който съставлява именно косата, кожата и ноктите. Той ги укрепва, поддържа цялостно структурата на космения фоликул и ефективно подобрява неприятния косопад.  

Чревният микробиом 

Неслучайно, когато сме напрегнати и притеснени, се усеща дискомфорт в областта на стомаха. Мозъкът и чревният микробиом са пряко свързани и неприятните емоции повлияват функцията на стомашно-чревния тракт. Стресът пряко действа на чревната подвижност и може да увеличи пропускливостта на червата, като вследствие се наблюдават състояния като констипация, диария или подуване.  

Допълнително приеманият хидролизиран колаген насърчава възстановяването на чревните епителни клетки и действа благоприятно за намаляване на възпалението в червата. Също така подсилва външната стена на червата, като намалява тяхната пропускливост.  

Заключение  

Тревожността, напрежението и стресът са все по-чести симптоми на активно работещите хора. Те са неизменна част от ежедневието на всеки от нас и неусетно могат да превземат съзнанието ни, като оставят трайни последици на физиологично ниво. Реакцията срещу нивата на стрес и превенцията са съвкупност от дейности, които би следвало да се спазват ежедневно и да се превърнат в част от нас.  

Една от основните засегнати съставни части на организма, това е колагенът ни. Той е пряко повлиян от стресовите хормони, като се разгражда по-бързо и не се усвоява пълноценно. Грижата за нашия колаген е инвестиция в дългосрочния сияен и еластичен вид на кожата, здравата коса и нечупливите нокти. 

За да се погрижим за колагена си и да го запазим за по-дълго, е важно да обръщаме внимание на навиците, които ни потикват към образуване на повече стрес и да се опитаме да ги управляваме. Локализирането на стресовият фактор изисква време и обръщане на внимание към вътрешните нужди. Засегнахме темата в нашата статия “10 полезни навика, способни да подобрят качеството на всеки наш ден”, в която даваме практични съвети за малки промени, целящи достигането до спокойствие и вътрешен баланс. 

Източници (проучвания):  

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8125628/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19523511/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8125628/  

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464620305028 

1
Free Gift