Преминаване към съдържанието

Безплатна доставка над 100 лв до офис на Еконт

Телешки vs. рибен колаген – какви са разликите и предимствата?

14 Jun, 2024 217

Когато стане въпрос за „правилния избор“ на хранителна добавка с колаген, разнообразието от видове, типове, суровина и цена е огромно. На пазара могат да се открият колагенови продукти с различен произход и обработка и тук идва моментът, в който да се задълбочим в спецификите им. Два от най-често срещаните видове са телешкият колаген, извлечен от кости и хрущяли на телета, и рибният. В тази статия ще направим сравнение между тези два основни вида, като ще поставим качествата им в категории, за които обикновено следим, когато избираме хранителната си добавка с колаген.  

Извличане 

Няма как да съпоставим два вида колаген, без да споделим за същността им –техният произход и начин на извличане на суровината. Телешкият колаген се извлича от костите, кожата, сухожилията и хрущялите на телета. Той е широко спектърен и често се преработва чрез хидролиза - процес, който разгражда колагена на по-малки пептиди. Това го прави по-лесно усвоим от организма и разгръща потенциала му. Този вид колаген предлага висока концентрация на тип I и III колаген, като ползите от тях обхващат различни проблемни зони. В зависимост от това по какъв начин са отглеждани телетата, се определя и качеството на суровината. Ако добитъка е пасъл в чисти райони и процесът по извличане на колаген е строго контролиран, то крайният продукт ще бъде високо оценен.  

Хидролизираният колаген на RealFood е извлечен от пасищни телета в екологично чистите райони на Бразилия, преминал е клинични тестове и притежава сертификати за качество, които са гарант за крайния потребител.  

Рибният (морски) колаген, от своя страна, се извлича от кожата и от люспите на студеноводна риба, обикновено риба треска. Рибата, която се използва за тази цел, трябва да е внимателно селектирана, за да се запази високо качество на колагена. Начинът на добиване се случва чрез подлагането на висока температура, обикновено в дестилирана вода на около 70-90° С. Морският колаген обикновено има свойството да се абсорбира значително по-лесно от организма, тъй като за да се извлече чистият колаген най-често се използва процес по хидролиза. Отделно, поради своята морска природа, рибният колаген обикновено е по-чист, тъй като рибите са по-малко податливи на болести и наличие на хормонални добавки. 

Различни типове колаген  

Поради високото съдържание на колаген тип 1, рибният колаген може да предложи значително ефективна грижа за подхранването и задържането на влага в кожата, като по този начин влияе на различни състояния. Клинично проучване показва, че съдържанието на тип 1 в общия колаген, извлечен от риба, е около 70%. Разбира се, тези количества зависят от вида и възрастта на рибата, както и от сезона, в който е уловена 

Упорит целулит, увисване на кожата, фини линии и развитие на по-дълготрайни възпаления като акне и розацея са основните фактори, на които дълготрайният прием на морски колаген може да подейства благоприятно. Също така някои от аминокиселините в него, като глицин, са способни да подобрят синтеза на мелатонин и качеството на нощния сън при дългосрочен прием. 

От друга страна, телешкият колаген предлага по-комплексна грижа за организма, понеже в него се откриват тип 1 и 3 колаген от кости и хрущяли на телета. Поради факта, че тези два типа колаген са най-наситените в нашите органи и системи, ежедневният прием на телешки колаген може да подобри здравословното състояние както на кожата, така и да повлияе на множество други фактори – подсилва космения фоликул, заздравява нокътната плочка, укрепва ставния хрущял и благоприятства за по-бързото регенериране на съединителната тъкан на мускулите и сухожилията. Това доказват многобройните проучвания - клинично проучване с колагена на RealFood показва как след 4 седмици прием на пептиди, влагата в кожата на участниците се е повишила с 16%, а след 8 седмици - тя е нараснала с цели 28%. 

Тип 3 колагенът се намира в по-голяма концентрация в червата, кръвоносните съдове и мускулите. Взаимодействайки си с тип 1, той допълва функциите му, като освен това предлага допълнителна подкрепа на тъканите. Балансът на чревния ни микробиом има съществена роля за цялостното състояние и имунитет на организма, като за това е отговорна основно чревната стена. Когато е недобре укрепена, тя е склонна на по-голяма пропускливост от нормалното – така токсини, микроби, неразградени хранителни частици и други елементи могат да проникнат през нея и да попаднат в кръвния поток.  

Ползите от аминокиселините 

В дългосрочен план липсата на ценните аминокиселини от колагена може да доведе до по-задълбочени проблеми в различни области на здравето. Състояния като подуване, гастрит, колит и други възпалителни процеси в стомаха са типични симптоми на пропускливите черва, а колаген тип 3 в телешкия колаген би могъл да повлияе подобни състояния. Той е основният „отговорник“ за възстановяването на чревната микробиота и възвръщане на баланса при лигавицата, тъй като в комбинация с тип 1, неговите аминокиселини осигуряват по-голяма гъвкавост и еластичност при разтегливите тъкани като кръвоносните съдове и червата. Обобщен дългогодишен анализ на този тип колаген потвърждава действието му при укрепването им и доказва, че във взаимодействие с колаген тип 1 и 2 активно образува фибрили (еластични влакна).  

От друга страна, морският колаген притежава по-ограничен състав и количества аминокиселини, защото най-често е само тип 1. Той има по-изобилно наличие на глицин и аланин, като те са отговорни за здравето на кожата, костите, както и на когнитивната функция и съня. 

Цената 

Когато говорим за цена на колагеновите продукти, е трудно да се стигне до единен отговор. Всяка марка определя цената на база на качеството на суровината, сертифицирането, тестовете, правени с него, опаковката и други. Въпреки че не може да се каже с точност дали морският или телешкият колаген е по-бюджетен, тенденцията е колагенът, извлечен от риба, да формира по-висока цена. Обикновено това е така, поради значително по-детайлния и фин процес по добиване на крайния продукт от рибата, както и спецификата на отглеждане.  

Разбира се, това не е строго определено. Ако продуктът, добит от телета, притежава сертификати, клинични тестове – доказателства за неговите качества, а самите телета са отглеждани пасищно и екологично чисто, то това би се отразило и на цената на крайния продукт. Отделно е добре да се следи и за това дали той е хидролизиран – процесът по хидролиза подобрява процента на усвояване от организма и съответно влияе на цената. 

В заключение - кой тип колаген да избереш? 

От сравненията ни дотук, можем да достигнем до извода, че изборът между телешки и рибен колаген зависи от индивидуалните приоритети на всеки човек, тъй като двата вида се различават в някои от свойствата си. За да се насочим към един от двата, е добре да се „претеглят“ нуждите и очакванията от дадения продукт. Без предварително проучване на състава, произхода, а дори и на цената, трудно може да се вземе информирано решение.  

Речник на статията: 

Фибрили - малки нишки, образувани посредством колаген тип 3 

Аминокиселини - основните градивни елементи на белтъчините в човешкото тяло 

Хидролиза - процес по преработка на молекулите на колагена, благодарение на който тяхната маса се намалява и те са по-лесно усвоими от организма