Преминаване към съдържанието

10 храни за красива, здрава и блестяща кожа

13 Jul, 2020 68

Знаете ли че, здравата и красива кожа започва от това, с което се храните? Всички знаем колко важно е да се храним здравословно, за да нямаме сърдечно съдови проблеми и да поддържаме здравословно тегло. Но знаете ли че, здравето на кожата Ви също зависи най-вече от това с какво се храните? Да, генетиката също оказва своята роля, външните фактори имат своето влияние върху кожата. Козметиката, която използвате не е за подценяване. Но известната фраза „красотата идва отвътре“ не е случайна.

Разберете повече за това как храната влияе на кожата Ви и кои са 10-те храни, които ще ви осигурят красива и гладка кожа:

Как храната ще Ви помогне да изглеждате добре... или точно обратно

Храната доставя хранителни вещества на тялото Ви. Някои от тези хранителни вещества защитават клетките на кожата Ви от слънчевите лъчи, други поддържат кожата Ви хидратирана, а някои ограничават увреждането на кожата от вредни молекули, известни като свободни радикали.

Има хранителни вещества, които имат силата да усилват клетъчния метаболизъм, за да разкрият по-здрава кожа отдолу. А някои дори изграждат здрави клетъчни стени за гладка, гъвкава кожа.

От друга страна, бързите и ултра-преработени храни, като замразени ястия, сода, пържени картофи, преработени меса и повечето търговски печива, са с по-малко хранителни вещества и обикновено са с високо съдържание на сол, захар, нездравословни мазнини и изкуствени добавки.

Преработените, рафинирани и изкуствено произведени храни и закуски могат да предизвикат възпаление в тялото ви, а също така подхранват възпалението върху кожата ви. Възпалението на кожата може да се прояви като зачервяване, акне и разрушаване на структурата, което води до провисване.

Преработените храни също могат да повишат Вашата кръвна захар, подхранвайки акне и бръчки чрез процес, наречен гликация, който също причинява образуването на свободни радикали.

Свободните радикали и Вашата кожа

Ако сте се интересували от това как да запазите здравето и красотата си, то поне веднъж сте срещнали термина „Свободни радикали“. Свободните радикали са молекули, които имат нечетен брой електрони във външния си слой. Свободният радикал има отрицателен заряд и се бори да балансира този заряд, така че открадва електрон от балансиран атом, като от своя страна създава друг свободен радикал.

Увреждането на свободните радикали (известно още като оксидативен стрес) възниква, когато тялото Ви създава повече свободни радикали, отколкото е антиоксидантната активност, която трябва да се грижи за тях.

Свободните радикали са ключов двигател на процеса на стареене. Те могат да допринесат за рак, болест на Алцхаймер и много други форми на хронично заболяване. Те също могат да повредят кожата, като ограбват електрони от атоми в нея.

Два от най-видимите ефекти на свободните радикали са бръчките и разграждането на колагена (което от своя страна причинява увиснала кожа). Докато стареенето и бръчките са естествена част от живота, възможно е да забавите процеса, като ограничите излагането си на ненужни свободни радикали и чрез диета, богата на антиоксиданти.

Можете да избегнете свободните радикали, като се освободите от преработените храни и ограничите излагането си на цигарен дим, алкохол, замърсители на околната среда и промишлени химикали или разтворители - включително пестициди, хербициди и токсични почистващи препарати за бита.

Как антиоксидантите се борят със свободните радикали?

Антиоксидантите създават буфер между тялото Ви и опасния свободен радикал. Те отпускат електрони на свободни радикали, така че те да не увреждат други клетки.

Антиоксидантите също помагат да се активизира естествената Ви способност да се лекувате и премахвате окислени клетки, които вече не са полезни за тялото Ви.

Къде да намерите антиоксиданти?

Естествените антиоксиданти са също толкова достъпни, колкото и свободните радикали.

Всеки орган в тялото Ви се бори с окисляването по свой начин, така че се нуждаете от много различни антиоксиданти, за да сте сигурни, че тялото Ви е защитено от свободните радикали.

Антиоксидантите се създават както по естествен начин в клетките Ви, така и чрез храната, която приемате.

И тук може би си задавате въпроса:

„Ако сам си правя антиоксиданти за борба със свободните радикали, защо има значение какво ям?“  

Най-просто казано, тялото Ви не произвежда някои от най-добрите антиоксиданти, като витамин С например, който трябва да получите от храната.

Плюс това, много от нас са изправени пред повече замърсяване, ядат повече преработени храни, използват продукти с повече химически съставки и са изложени на повече стрес от останалите.

Без внимателен принос в подкрепа на функциите на тялото Ви, може да се сблъскате със значителен оксидативен стрес, който може да подхрани болести и преждевременно стареене.

10 храни богати на антиоксиданти за здрава, красива и млада кожа

И след всичко казано до тук, представяме Ви 10 храни, известни като мощни антиоксиданти. Редовният им прием ще помогне на тялото Ви да се справя по-лесно с оксидативния стрес, а резултатът ще е млада, красива и здрава кожа.

Боровинки

Боровинките са в списъка със суперхрани на почти всички - и то с добра причина. Те са сред най-богатите на антиоксиданти храни на земята.

Сравнително мекият вкус на боровинки означава, че можете да им се насладите на закуска, следобедни смутита, салати за вечеря или ги хапвайте директно когато огладнеете.

Ако искате разнообразие, можете да включите в менюто си и ягоди, малини, къпини – всички червени плодове за отличен избор и ще Ви заредят с антиоксиданти.

Портокали

Портокалите са пълни с вода (която помага да поддържате кожата си хидратирана) и витамин С.

Вашето тяло се нуждае от витамин С, за да произвежда колаген, протеин, който поддържа кожата здрава и се бори с признаците на стареене.

Един среден портокал има повече от 100% от дневния препоръчителен прием на витамин С! Ето защо си струва да включите вкусния цитрус в ежедневното си меню.

 

Нар

Наровете са друг отличен източник на витамин С, както и други антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и насърчават здравия тонус на кожата.

(Забележка за собствениците на кучета: нарът може да се отрази доста зле на домашните ви любимци, така че бъдете особено внимателни.)

Домати

Освен че са отличен източник на най-важния витамин С, доматите са богат източник на мощния фитохимикал, ликопен.

Ликопенът е важен антиоксидант, който предпазва кожата от увреждане на слънцето (чрез елиминиране на свободните радикали, причинени от ултравиолетовите лъчи) и насърчава кръвообращението. Установено е също, че помага в борбата с рака.

Диня

Тези сочни летни плодове съдържат около 92% вода, което помага на кожата Ви да остане хидратирана.

Дините също са пълни с ликопен, така че консумирането им може да Ви помогне да защитите кожата си от стареене, бръчки и рак на кожата.

Всъщност една средна диня има около 40% повече ликопен от суровите домати. Включете динята в ежедневното си меню под формата на смути, плодова салата или просто като следобедно хапване.

 

Авокадо

Вероятно сте чували, че авокадото съдържа огромно количество здравословни (мононенаситени) мазнини, които помагат за развитието и поддържането на здрави клетки, а също така намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Авокадото също съдържа:

  • Антиоксидантите витамини А и Е, които предпазват от UV лъчи и поддържат кожата овлажнена
  • Глутатион, мощен антиоксидант;
  • NMN, съединение, което може да предпази кожата от стареене.

Кейл

Не е странно, че в списъка с антиоксиданти присъстват зеленолистни зеленчуци. Кейлът е с високо съдържание на калий, който поддържа клетките на кожата хидратирани и здрави.

Той също така има антиоксиданта витамин К, който помага при съсирването на кръвта и може да помогне при паякообразни вени, белези и кръгове под очите.

Сладки картофи

Това, че сладките картофи са по-добри на вкус и са по-полезни от останалите видове, е всеизвестен факт.  Сладките картофи са богати на витамин С и бета-каротин, които тялото Ви превръща във витамин А и антиоксиданти.

Дива сьомга

Дивата сьомга може да бъде отличен източник на омега-3 мазнини с ниско съдържание на живак, който може да поддържа овлажнена кожата, да намали възпалението и дори да предпази от рак на кожата.

Зелен чай

Хидратацията е от съществено значение за здравата кожа. А зеленият чай е сред най-добрите начини да останете хидратирани.

Той съдържа антиоксиданти, витамин В3 и химикал (EGCG), който помага на клетките на кожата да останат здрави.

Зеленият чай също съдържа кофеин - около една четвърт колкото кафето, така че ако сте чувствителни към кофеин, може би е добре да контролирате приема му.

Да останете хидратирани и да се насладите на изобилие от разнообразни храни, богати на антиоксиданти, може да Ви осигури ползи за цял живот. Вашата кожа също ще Ви благодари за това.

И разбира се, храната е само част от цялостната програма за здраве и красота. Хубавата, оживена разходка (да, дори през зимата!) помага за поддържане на сърдечно-съдовото и психическото здраве. А слънчевата светлина може да стимулира организма Ви да произвежда извънредно стимулиращ здравето витамин D. Всичко това ще се отрази по положителен начин и на кожата Ви. За това, ако искате да изглеждате млади за по-дълго време, включете в ежедневието си всички тези дейности, както и подходящите храни.

1
Free Gift