Преминаване към съдържанието

Ето как да се погрижите за зъбите на своето дете в 9 лесни стъпки

17 Feb, 2021 97

За да има детето ви красива усмивка и здрави зъбки, е необходимо да се отдели специално внимание и грижа за тях. Правилната и навременна грижа през първите години от развитието на всяко малко дете е от съществено значение за здравето през целия му живот. Тя ще помогне на детето ви да изгради правилни хигиенни навици и да намали риска от сериозни дентални проблеми в бъдеще.

Масово родителите си задават редица въпроси за правилната орална грижа на своите деца. Някои от тях са:

На каква възраст трябва да започнат да се мият зъбките на децата?

Кога трябва да заведа детето си на зъболекар?

Защо трябва да се грижа за здравето на млечните зъби, след като те ще се подменят?

Отговорите на тези и много други въпроси ще откриете малко по-надолу. Приятно четене! 

Защо е важно да се грижим за здравето на млечните зъби?

Независимо дали детето ви все още има млечни зъби, постоянни зъби или комбинация от двете, грижата е важна по много причини. Основната от тях е рискът от кариес. Зъбите на детето ви са изложени на риск от кариес от момента, в който се появят за първи път. Кариесът на млечен зъб може да не изглежда като значителен проблем, особено след като знаем, че той скоро ще бъде подменен, но всъщност той може да причини много проблеми за здравето в бъдеще.

Когато детето ви загуби зъб поради лоша устна хигиена, това възпрепятства способността на постоянния зъб да расте правилно. Също така се увеличават шансовете този постоянен зъб да се появи с инфекция или кариес. Кариесът на зъбите може също да повлияе на способността на детето ви да дъвче и яде, което води до лошо хранително здраве. Плюс това, преждевременната загуба на зъби може да затрудни детето да се научи да казва определени думи, което води до речеви затруднения. 

Бъдете внимателни с биберони и смучене на палци

Смученето на биберони и палците са често срещани навици при децата. Ако обаче не сте внимателни, те могат да навредят на формата на развиващите се уста и зъби на детето ви. За да избегнете проблемите трябва да се уверите, че сте премахнали тези два вредни навика до 3-годишна възраст. Хубаво е първо да се преборете със смученето на палеца, тъй като този навик може да бъде по-труден за преодоляване и да отнеме повече време на детето да го забрави завинаги.

За тези деца, които използват биберон, ви съветваме да спазвате следните правила:

  • Не потапяйте биберона в захар, мед или друга подсладител
  • Не облизвайте биберона
  • Не използвайте биберони, съдържащи течност или движещи се части - семплият биберон е най-подходящият избор.

Грижете се за венците от самото начало

Оралната грижа за децата трябва да започва още преди първите зъбки. Изградете навика да почиствате венците на детето си след всяко хранене. Има няколко начина да направите това:

  • С чиста и топла мокра кърпа;
  • С влажно парче марля, овито около пръста ви;
  • С детски напръстник за четкане на венци.

 Посетете зъболекар на 6-месечна възраст

Ако се чудите кога е добре да започнете да водите детето си на зъболекар, отговорът е: колкото по-рано, толкова по-добре. Така ще предотвратите появата на кариеси или стоматологични проблеми. От друга страна ще помогнете на детето си да се чувства по-добре при зъболекаря, което ще ви спести затруднения в бъдеще. 

Не забравяйте да запазите час за среща със зъболекар на всеки 6 месеца. Прегледи два пъти в годината и почиствания на зъбите са най-добрият начин да осигурите здравето на зъбите на детето си.

  

Измивайте зъбите два пъти дневно

Когато зъбите започнат да се появяват, продължете да почиствате венците и зъбите след всяко хранене. След като зъбите на бебето пораснат, използвайте четка за зъби за бебета и малко количество паста за зъби (около размера на зърно ориз), за да ги миете два пъти на ден.

С течение на времето насърчавайте детето си да експериментира с четкане. Научете детето си как да държи четката за зъби и да мие зъбите правилно. Трябва също да демонстрирате и да му помогнете да се научи как да изплюва пастата за зъби.

Серумът за бебета и деца DR HISHAMS BABY TEETH SERUM ще се погрижите за зъбите и венцита на вашето дете по най-добрия начин. Създаден от зъболекар, изцяло с грижа за нежните детски зъби и венци, той е подходящ както за почистване на венците, преди зъбите да са пораснали, така и когато зъбките са на лице.

 
1
Free Gift