Меню

Блог

Ето как да се погрижите за зъбите на своето дете в 9 лесни стъпки Feb/17/2021

Ето как да се погрижите за зъбите на своето дете в 9 лесни стъпки

За да има детето ви красива усмивка и здрави зъбки, е необходимо да се отдели специално внимание и грижа за тях. Правилната и навременна грижа през първите години от развитието на всяко малко дете е от съществено значение за здравето през целия му живот. Тя ще помогне на детето ви да изгради правилни хигиенни навици и да намали риска от сериозни дентални проблеми в бъдеще.

Масово родителите си задават редица въпроси за правилната орална грижа на своите деца. Някои от тях са:

На каква възраст трябва да започнат да се мият зъбките на децата?

Кога трябва да заведа детето си на зъболекар?

Защо трябва да се грижа за здравето на млечните зъби, след като те ще се подменят?

Отговорите на тези и много други въпроси ще откриете малко по-надолу. Приятно четене! 

Защо е важно да се грижим за здравето на млечните зъби?

Независимо дали детето ви все още има млечни зъби, постоянни зъби или комбинация от двете, грижата е важна по много причини. Основната от тях е рискът от кариес. Зъбите на детето ви са изложени на риск от кариес от момента, в който се появят за първи път. Кариесът на млечен зъб може да не изглежда като значителен проблем, особено след като знаем, че той скоро ще бъде подменен, но всъщност той може да причини много проблеми за здравето в бъдеще.

Когато детето ви загуби зъб поради лоша устна хигиена, това възпрепятства способността на постоянния зъб да расте правилно. Също така се увеличават шансовете този постоянен зъб да се появи с инфекция или кариес. Кариесът на зъбите може също да повлияе на способността на детето ви да дъвче и яде, което води до лошо хранително здраве. Плюс това, преждевременната загуба на зъби може да затрудни детето да се научи да казва определени думи, което води до речеви затруднения. 

Бъдете внимателни с биберони и смучене на палци

Смученето на биберони и палците са често срещани навици при децата. Ако обаче не сте внимателни, те могат да навредят на формата на развиващите се уста и зъби на детето ви. За да избегнете проблемите трябва да се уверите, че сте премахнали тези два вредни навика до 3-годишна възраст. Хубаво е първо да се преборете със смученето на палеца, тъй като този навик може да бъде по-труден за преодоляване и да отнеме повече време на детето да го забрави завинаги.

За тези деца, които използват биберон, ви съветваме да спазвате следните правила:

 • Не потапяйте биберона в захар, мед или друга подсладител
 • Не облизвайте биберона
 • Не използвайте биберони, съдържащи течност или движещи се части - семплият биберон е най-подходящият избор.

Грижете се за венците от самото начало

Оралната грижа за децата трябва да започва още преди първите зъбки. Изградете навика да почиствате венците на детето си след всяко хранене. Има няколко начина да направите това:

 • С чиста и топла мокра кърпа;
 • С влажно парче марля, овито около пръста ви;
 • С детски напръстник за четкане на венци.

 Посетете зъболекар на 6-месечна възраст

Ако се чудите кога е добре да започнете да водите детето си на зъболекар, отговорът е: колкото по-рано, толкова по-добре. Така ще предотвратите появата на кариеси или стоматологични проблеми. От друга страна ще помогнете на детето си да се чувства по-добре при зъболекаря, което ще ви спести затруднения в бъдеще. 

Не забравяйте да запазите час за среща със зъболекар на всеки 6 месеца. Прегледи два пъти в годината и почиствания на зъбите са най-добрият начин да осигурите здравето на зъбите на детето си.

  

Измивайте зъбите два пъти дневно

Когато зъбите започнат да се появяват, продължете да почиствате венците и зъбите след всяко хранене. След като зъбите на бебето пораснат, използвайте четка за зъби за бебета и малко количество паста за зъби (около размера на зърно ориз), за да ги миете два пъти на ден.

С течение на времето насърчавайте детето си да експериментира с четкане. Научете детето си как да държи четката за зъби и да мие зъбите правилно. Трябва също да демонстрирате и да му помогнете да се научи как да изплюва пастата за зъби.

Серумът за бебета и деца DR HISHAMS BABY TEETH SERUM ще се погрижите за зъбите и венцита на вашето дете по най-добрия начин. Създаден от зъболекар, изцяло с грижа за нежните детски зъби и венци, той е подходящ както за почистване на венците, преди зъбите да са пораснали, така и когато зъбките са на лице.

Dr Hishams Baby Teeth Serum
Правилната грижа за зъбите и венците е важна за здравето на твоето дете и за поддържане на зъбите му здрави за цял ...
33,00 лв.

Започнете да използвате конци за зъби, когато те започнат да се докосват един в друг

След като зъбите на детето ви започнат да се прилепват плътно един към друг, можете да започнете да почиствате с конци. Обикновено това се случва на възраст между 2 и 6 години.   

Сведете до минимум подсладените напитки и храни

Статистически около 40% от децата развиват кариеси. Ето защо родителите трябва да полагат специални грижи, за да помогнат за тяхното предотвратяване. Един от най-добрите начини да направите това е да ограничите сладките храни и напитки в менюто.

Избягвайте да давате на детето си сладки и газирани напитки, както и:

 • Желирани бонбони
 • Шоколад
 • Вафли
 • Млечни плодови напитки

Подобен тип храни и напитки ускоряват образуването на плака, която е наистина трудна за почистване.

В допълнение - избягвайте да почиствате биберона или детската лъжица, като ги поставяте в своята уста, защото така може да предадете на детето си бактерии, образуващи кариес.  

Следете внимателно за образуване на кариеси

Воденето на детето на зъболекар на всеки 6 месеца ще гарантира, че ще уловите орални проблеми, преди те да станат по-голям проблем. Въпреки това има няколко неща, за които можете да следите между посещенията:

 • Скърцане със зъби през нощта
 • Дефект в говора
 • Ускорено дишане през устата

Помогнете на детето си да се наслади на посещението при зъболекар

Много деца се чувстват нервни от това, че отиват на зъболекар. Най-добрият начин да помогнете на детето си да преодолее този страх е да го посещавате често. Има обаче няколко други неща, които можете да направите, за да успокоите детето си. 

Останете спокойни - ако изглеждате разтревожени или се ядосвате на детето си, когато то не иска да отиде на зъболекар, вие само ще влошите нещата. Останете спокойни и позитивни през цялото посещение.

Изберете правилния зъболекар - не забравяйте да отидете на зъболекар, който е добър с децата и знае как да бъде търпелив и внимателен.

Не използвайте страшни думи - Уверете се, че цялото дентално преживяване се гледа положително, като избягвате думи като нараняване, болка, игли.

Не го стимулирайте да посещава зъболекар чрез награди - Да кажете на детето, че то ще бъде възнаградено след като посети зъболекар, само по себе си предполага че прегледът е нещо неприятно.

Правилната грижа за зъбите и венците на вашето дете ще му даде подходящата основа, с която след това да се погрижи само за оралното си здраве. Нещо повече, колкото по-рано започнете с тази грижа, толкова по-малко проблеми ще среща детето в бъдеще.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Орална Хигиена

Орална Хигиена

Ето как да се погрижите за зъбите на своето дете в 9 лесни стъпки

Ето как да се погрижите за зъбите на своето дете в 9 лесни стъпки

За да има детето ви красива усмивка и здрави зъбки, е необходимо да се отдели специално внимание и грижа на тях. Правилната и навременна грижа през първите За да има детето ви красива усмивка и здрави зъбки, е необходимо да се отдели специално внимание и грижа на тях. Правилната и навременна грижа през първите 2021-02-23T13:46:00+02:00 Ето как да се погрижите за зъбите на своето дете в 9 лесни стъпки

<p>За да има детето ви красива усмивка и здрави зъбки, е необходимо да се отдели специално внимание и грижа за тях. Правилната и навременна грижа през първите години от развитието на всяко малко дете е от съществено значение за здравето през целия му живот. Тя ще помогне на детето ви да изгради правилни хигиенни навици и да намали риска от сериозни дентални проблеми в бъдеще.</p> <p>Масово родителите си задават редица въпроси за правилната орална грижа на своите деца. Някои от тях са:</p> <p><em>На каква възраст трябва да започнат да се мият зъбките на децата?</em></p> <p><em>Кога трябва да заведа детето си на зъболекар?</em></p> <p><em>Защо трябва да се грижа за здравето на млечните зъби, след като те ще се подменят?</em></p> <p>Отговорите на тези и много други въпроси ще откриете малко по-надолу. Приятно четене!&nbsp;</p> <h2><strong>Защо е важно да се грижим за здравето на млечните зъби?<br /></strong></h2> <p>Независимо дали детето ви все още има млечни зъби, постоянни зъби или комбинация от двете, грижата е важна по много причини. Основната от тях е рискът от кариес. Зъбите на детето ви са изложени на риск от кариес от момента, в който се появят за първи път. Кариесът на млечен зъб може да не изглежда като значителен проблем, особено след като знаем, че той скоро ще бъде подменен, но всъщност той може да причини много проблеми за здравето в бъдеще.</p> <p>Когато детето ви загуби зъб поради лоша устна хигиена, това възпрепятства способността на постоянния зъб да расте правилно. Също така се увеличават шансовете този постоянен зъб да се появи с инфекция или кариес. Кариесът на зъбите може също да повлияе на способността на детето ви да дъвче и яде, което води до лошо хранително здраве. Плюс това, преждевременната загуба на зъби може да затрудни детето да се научи да казва определени думи, което води до речеви затруднения.&nbsp;</p> <h2><strong>Бъдете внимателни с биберони и смучене на палци</strong></h2> <p>Смученето на биберони и палците са често срещани навици при децата. Ако обаче не сте внимателни, те могат да навредят на формата на развиващите се уста и зъби на детето ви.&nbsp;За да избегнете проблемите трябва да се уверите, че сте премахнали тези два вредни навика до 3-годишна възраст. Хубаво е първо да се преборете със смученето на палеца, тъй като този навик може да бъде по-труден за преодоляване и да отнеме повече време на детето да го забрави завинаги.</p> <p>За тези деца, които използват биберон, ви съветваме да спазвате следните правила:</p> <ul> <li>Не потапяйте биберона в захар, мед или друга подсладител</li> <li>Не облизвайте биберона</li> <li>Не използвайте биберони, съдържащи течност или движещи се части - семплият биберон е най-подходящият избор.</li> </ul> <h2><strong>Грижете се за венците от самото начало</strong></h2> <p>Оралната грижа за децата трябва да започва още преди първите зъбки. Изградете навика да почиствате венците на детето си след всяко хранене. Има няколко начина да направите това:</p> <ul> <li>С чиста и топла мокра кърпа;</li> <li>С влажно парче марля, овито около пръста ви;</li> <li>С детски напръстник за четкане на венци.</li> </ul> <h2>&nbsp;<strong>Посетете зъболекар на 6-месечна възраст</strong></h2> <p>Ако се чудите кога е добре да започнете да водите детето си на зъболекар, отговорът е: колкото по-рано, толкова по-добре. Така ще предотвратите появата на кариеси или стоматологични проблеми. От друга страна ще помогнете на детето си да се чувства по-добре при зъболекаря, което ще ви спести затруднения в бъдеще.&nbsp;</p> <p>Не забравяйте да запазите час за среща със зъболекар на всеки 6 месеца. Прегледи два пъти в годината и почиствания на зъбите са най-добрият начин да осигурите здравето на зъбите на детето си.</p> <p>&nbsp;&nbsp;</p> <h2><strong>Измивайте зъбите два пъти дневно</strong></h2> <p>Когато зъбите започнат да се появяват, продължете да почиствате венците и зъбите след всяко хранене. След като зъбите на бебето пораснат, използвайте четка за зъби за бебета и малко количество паста за зъби (около размера на зърно ориз), за да ги миете два пъти на ден.</p> <p>С течение на времето насърчавайте детето си да експериментира с четкане. Научете детето си как да държи четката за зъби и да мие зъбите правилно. Трябва също да демонстрирате и да му помогнете да се научи как да изплюва пастата за зъби.</p> <p>Серумът за бебета и деца <a href="https://realfood.bg/product/dr-hishams-baby-teeth-serum">DR HISHAMS BABY TEETH SERUM</a> ще се погрижите за зъбите и венцита на вашето дете по най-добрия начин. Създаден от зъболекар, изцяло с грижа за нежните детски зъби и венци, той е подходящ както за почистване на венците, преди зъбите да са пораснали, така и когато зъбките са на лице.</p> <p></p> <p></p> <div class="_products-list"> <div class="_product one-fourth " data-box="product"> <div class="_product-inner"> <div class="_product-image"><a class="_product-image-thumb" href="https://realfood.bg/product/dr-hishams-baby-teeth-serum"><span class="_product-image-thumb-holder"><img src="https://cdncloudcart.com/12431/logo/5_600x600.png?1594886322" class="lazyload-image lazyload-square" data-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/73/dr-hishams-baby-teeth-serum-image_5fa4fc6350303_600x600.png?1604648056" alt="Dr Hishams Baby Teeth Serum" title="Dr Hishams Baby Teeth Serum" /></span></a><a class="_product-quick-view" href="https://realfood.bg/product/dr-hishams-baby-teeth-serum" data-ajax-modal="true" data-modal-class="product-details"><span><i class="fa fa-search" title="Виж"></i></span></a> <div class="_product-ribbon-holder"></div> </div> <div class="_product-info"> <div class="_product-name"> <h3 class="_product-name-tag"><a href="https://realfood.bg/product/dr-hishams-baby-teeth-serum">Dr Hishams Baby Teeth Serum</a></h3> </div> <div class="_product-description">Правилната грижа за зъбите и венците е важна за здравето на твоето дете и за поддържане на зъбите му здрави за цял ...</div> <div class="_product-bar"> <div class="_product-bar-col _product-bar-col-favorite"><a class="_product-add-to-favorite" href="#" data-id="73" data-widget="product-wishlist"><span class="_figure-stack"><i class="_figure-stack-icon fa fa-heart"></i><span class="_figure-stack-label" data-action="text">Любими</span></span></a></div> </div> <div class="_product-options"> <div class="_product-price"> <div class="_product-price-inner"><span class="price">33,00 лв.</span></div> </div> <div class="_product-add "><button class="_button add-cart-product js-disabled js-loading" data-url="https://realfood.bg/cart/add/180" data-ajax="toast" title="Купи" rel="nofollow" disabled="disabled"><span class="_figure-stack"><span class="_figure-stack-label">Купи</span></span></button></div> </div> </div> </div> </div> </div> <p></p> <h2><strong>Започнете да използвате конци за зъби, когато те започнат да се докосват един в друг</strong></h2> <p>След като зъбите на детето ви започнат да се прилепват плътно един към друг, можете да започнете да почиствате с конци. Обикновено това се случва на възраст между 2 и 6 години.&nbsp; &nbsp;</p> <h2><strong>Сведете до минимум подсладените напитки и храни</strong></h2> <p>Статистически около 40% от децата развиват кариеси. Ето защо родителите трябва да полагат специални грижи, за да помогнат за тяхното предотвратяване. Един от най-добрите начини да направите това е да ограничите сладките храни и напитки в менюто.</p> <p>Избягвайте да давате на детето си сладки и газирани напитки, както и:</p> <ul> <li>Желирани бонбони</li> <li>Шоколад</li> <li>Вафли</li> <li>Млечни плодови напитки</li> </ul> <p>Подобен тип храни и напитки ускоряват образуването на плака, която е наистина трудна за почистване.</p> <p>В допълнение - избягвайте да почиствате биберона или детската лъжица, като ги поставяте в своята уста, защото така може да предадете на детето си бактерии, образуващи кариес.&nbsp;&nbsp;</p> <h2><strong>Следете внимателно за образуване на кариеси</strong></h2> <p>Воденето на детето на зъболекар на всеки 6 месеца ще гарантира, че ще уловите орални проблеми, преди те да станат по-голям проблем. Въпреки това има няколко неща, за които можете да следите между посещенията:</p> <ul> <li>Скърцане със зъби през нощта</li> <li>Дефект в говора</li> <li>Ускорено дишане през устата</li> </ul> <h2><strong>Помогнете на детето си да се наслади на посещението при зъболекар</strong></h2> <p>Много деца се чувстват нервни от това, че отиват на зъболекар. Най-добрият начин да помогнете на детето си да преодолее този страх е да го посещавате често. Има обаче няколко други неща, които можете да направите, за да успокоите детето си.&nbsp;</p> <p>Останете спокойни - ако изглеждате разтревожени или се ядосвате на детето си, когато то не иска да отиде на зъболекар, вие само ще влошите нещата. Останете спокойни и позитивни през цялото посещение.</p> <p>Изберете правилния зъболекар - не забравяйте да отидете на зъболекар, който е добър с децата и знае как да бъде търпелив и внимателен.</p> <p>Не използвайте страшни думи - Уверете се, че цялото дентално преживяване се гледа положително, като избягвате думи като нараняване, болка, игли.</p> <p>Не го стимулирайте да посещава зъболекар чрез награди - Да кажете на детето, че то ще бъде възнаградено след като посети зъболекар, само по себе си предполага че прегледът е нещо неприятно.</p> <p>Правилната грижа за зъбите и венците на вашето дете ще му даде подходящата основа, с която след това да се погрижи само за оралното си здраве. Нещо повече, колкото по-рано започнете с тази грижа, толкова по-малко проблеми ще среща детето в бъдеще.</p>

, , , , , ,
Сравнение на продукти