Меню

Блог

Храните, които да включите в менюто си, ако сте на КЕТО диета 09.06.2021 18:50

Храните, които да включите в менюто си, ако сте на КЕТО диета

Кето диетата е една от най-популярните диети в момента. Тази диета с много ниско съдържание на въглехидрати и мазнини е ефективна при отслабване, диабет и дори при епилепсия.

Кето диетата обикновено ограничава въглехидратите от 20 до 50 грама на ден. Въпреки че това може да изглежда на пръв поглед предизвикателно, много храни лесно могат да се впишат в този хранителен режим и да ви осигурят нужните хранителни вещества без да се лишавате от вкусна храна.

Ето някои здравословни храни, които да включите в менюто си, ако сте на кето диета:

Морски дарове

Рибата и морските дарове са много подходящи за кето диета храни. Сьомгата и другите риби са богати на витамини от група В, калий и селен, но на практика не съдържат въглехидрати.

Въглехидратите в различните видове морски дарове обаче, варират. Например, докато скаридите и повечето раци не съдържат въглехидрати, други видове като миди, октопод и стриди съдържат.

Нисковъглехидратни зеленчуци

Зеленчуците, които не съдържат нишесте са с ниско съдържание на калории и въглехидрати, но с много хранителни вещества, включително витамин С и няколко минерала. Друго важно нещо, което трябва да знаете за тях е, че много от зеленчуците могат да заместят по-високовъглехидратни храни. Например:

 • Карфиолът може да се използва за имитация на ориз или картофено пюре;
 • „Zoodles“ могат да бъдат създадени от тиквички;

Ако сте на кето диета и изпитвате затруднение с избора на подходящи зеленчуци, ето няколко предложения:

 • Аспержи;
 • авокадо;
 • броколи;
 • зеле;
 • карфиол;
 • краставица;
 • зелен боб;
 • патладжан;
 • кейл;
 • маруля;
 • маслини;
 • чушки (особено зелени);
 • спанак;
 • домати;
 • тиквички.

Сирене

Има стотици видове сирена. За щастие на любителите на сирене, повечето са с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, което ги прави чудесни за кето диета. Сиренето е с високо съдържание на наситени мазнини, но не е доказано, че повишава риска от сърдечни заболявания. Всъщност, то може да помогне да се предпазите от тях. В допълнение, редовното ядене на сирене може да помогне за намаляване на загубата на мускулна маса и сила, която се случва с отслабването.

Месо

Месото и птиците се считат за основни храни на кетогенна диета. Прясното месо и птици не съдържат въглехидрати и са богати на витамини от група В и няколко важни минерала. Те също са чудесен източник на висококачествен протеин, за който е доказано, че помага за запазването на мускулната маса по време на диета с много ниско съдържание на въглехидрати.

Яйца

Яйцата са една от най-здравословните и многостранни храни на планетата. Едно голямо яйце съдържа по-малко от 1 грам въглехидрати и около 6 грама протеин, което прави яйцата идеална храна, ако сте на кето диета. Освен това е доказано, че яйцата задействат хормони, които повишават чувството за ситост.

Важно е да ядете цялото яйце, тъй като повечето хранителни вещества на едно яйце се намират в жълтъка. Това включва антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които поддържат здравето на очите.

Кокосово масло

Кокосовото масло има уникални свойства, които го правят подходящо за кето диета. Като начало съдържа триглицериди със средна верига, които за разлика от дълговерижните мазнини се поемат директно от черния дроб и се превръщат в кетони или се използват като бърз източник на енергия. Всъщност кокосовото масло се използва за повишаване на нивата на кетони при хора с болестта на Алцхаймер и други нарушения на мозъка и нервната система. 

Йогурт и извара

Обикновеното гръцко кисело мляко и извара са здравословни храни с високо съдържание на протеини. Въпреки че съдържат въглехидрати, те все още могат да бъдат включени в кето диетата, ако се консумират умерено. Половин чаша (105 грама) обикновено гръцко кисело мляко осигурява 4 грама въглехидрати и 9 грама протеин. Това количество извара осигурява 5 грама въглехидрати и 11 грама протеин. Доказано е, че както киселото мляко, така и изварата помагат за намаляване на апетита и насърчават чувството за ситост.

Зехтин

Зехтинът предоставя впечатляващи ползи за сърцето ви. Той е с високо съдържание на олеинова киселина, мононенаситена мазнина, за която е установено, че намалява рисковите фактори на сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, екстра върджин зехтинът е с високо съдържание на антиоксиданти, известни като феноли. Тези съединения допълнително защитават здравето на сърцето чрез намаляване на възпалението и подобряват функцията на артериите.

Ядки и семена

Ядките и семената са здравословни храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Честата консумация на ядки е свързана с намален риск от сърдечни заболявания, някои видове рак, депресия и други хронични заболявания. Освен това ядките и семената са с високо съдържание на фибри, което може да ви помогне да се почувствате сити и да усвоите по-малко калории като цяло. Ето какво трябва да знаете за въглехидратите, които се съдържат в една малка порция (28 грама) от най-често консумираните ядки и семена.

 • бадеми: общо 6 грама въглехидрати;
 • Бразилски ядки: общо 3 грама въглехидрати;
 • кашу: общо 9 грама въглехидрати;
 • макадамия: общо 4 грама въглехидрати;
 • пекан: общо 4 грама въглехидрати;
 • шам фъстък: 8 грама въглехидрати общо;
 • орехи: общо 4 грама въглехидрати.

Червени плодове

Повечето плодове са с твърде високо съдържание на въглехидрати, за да бъдат включени в кето диета, но червените плодове са изключение. Те са с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри. Всъщност малините и къпините съдържат толкова фибри, колкото смилаемите въглехидрати. Тези малки плодове са заредени с антиоксиданти, които се борят с възпаленията.

Ето какво количество въглехидрати ще откриете в 100 грама от любимите си червени плодове:

 • къпини: общо 16 грама въглехидрати;
 • боровинки: общо 12 грама въглехидрати;
 • малини: общо 12 грама въглехидрати;
 • ягоди: 9 грама въглехидрати общо.

Масло и сметана

Маслото и сметаната са добри мазнини, които си струва да включите в своята кето диета. Всеки от тези продукти съдържа минимално количество въглехидрати.  Подобно на други мазни млечни продукти, маслото и сметаната са богати на линолова киселина, която може да насърчи загубата на телесни мазнини.

Кето Колаген с ванилия + MTC / Vanilla KETO Collagen + MCT
Какво представлява Кето колаген с ванилия ? Кето колаген с ванилия на Great Lakes Gelatin е хранителна добавка, ...
88,00 лв.
Хидролизиран колаген - RealFood
(5.0)
Какво представлява Хидролизирания колаген?  Колагенът е най-разпространен протеин в човешкото тяло, като ...
63,00 лв.
Хидролизиран колаген - 20 броя сашета
НОВ
Какво представлява Хидролизирания колаген?  Колагенът е най-разпространен протеин в човешкото тяло, като ...
37,00 лв.
Хидролизиран колаген - 20 броя сашета-Copy
НОВ
Какво представлява Хидролизирания колаген?  Колагенът е най-разпространен протеин в човешкото тяло, като ...
2,00 лв.

Коментирането на тази статия е ограничено

Здравословно хранене

Здравословно хранене

Храните, които да включите в менюто си, ако сте на КЕТО диета

Храните, които да включите в менюто си, ако сте на КЕТО диета

Кето диетата е една от най-популярните диети в момента. Тази диета с много ниско съдържание на въглехидрати и мазнини е ефективна при отслабване, диабет и Кето диетата е една от най-популярните диети в момента. Тази диета с много ниско съдържание на въглехидрати и мазнини е ефективна при отслабване, диабет и 2022-09-27T17:39:10+03:00 Храните, които да включите в менюто си, ако сте на КЕТО диета

<p><span>Кето диетата е една от най-популярните диети в момента. Тази диета с много ниско съдържание на въглехидрати и мазнини е ефективна при отслабване, диабет и дори при епилепсия.</span></p> <p><span>Кето диетата обикновено ограничава въглехидратите от 20 до 50 грама на ден. Въпреки че това може да изглежда на пръв поглед предизвикателно, много храни лесно могат да се впишат в този хранителен режим и да ви осигурят нужните хранителни вещества без да се лишавате от вкусна храна. </span></p> <p><span>Ето някои здравословни храни, които да включите в менюто си, ако сте на кето диета: </span></p> <h2><strong>Морски дарове </strong></h2> <p><span>Рибата и морските дарове са много подходящи за кето диета храни. Сьомгата и другите риби са богати на витамини от група В, калий и селен, но на практика не съдържат въглехидрати.</span></p> <p><span>Въглехидратите в различните видове морски дарове обаче, варират. Например, докато скаридите и повечето раци не съдържат въглехидрати, други видове като миди, октопод и стриди съдържат. </span></p> <h2><strong>Нисковъглехидратни зеленчуци</strong></h2> <p><span>Зеленчуците, които не съдържат</span> нишесте <span>са</span> с ниско съдържание на калории и въглехидрати, но с много хранителни вещества, включително витамин С и няколко минерала. <span>Друго важно нещо, което трябва да знаете за тях е, че много от зеленчуците могат да заместят по-високовъглехидратни храни. Например: </span></p> <ul> <li><span>Карфиолът може да се използва за имитация на ориз или картофено пюре;</span></li> <li><span>&bdquo;Zoodles&ldquo; могат да бъдат създадени от тиквички;</span></li> </ul> <p><span>Ако сте на кето диета и изпитвате затруднение с избора на подходящи зеленчуци, ето няколко предложения: </span></p> <ul> <li><span>Аспержи;</span></li> <li><span>авокадо;</span></li> <li><span>броколи;</span></li> <li><span>зеле;</span></li> <li><span>карфиол;</span></li> <li><span>краставица;</span></li> <li><span>зелен боб;</span></li> <li><span>патладжан;</span></li> <li><span>кейл;</span></li> <li><span>маруля;</span></li> <li><span>маслини;</span></li> <li><span>чушки (особено зелени);</span></li> <li><span>спанак;</span></li> <li><span>домати;</span></li> <li><span>тиквички.</span></li> </ul> <h2><strong>Сирене </strong></h2> <p><span>Има стотици видове сирена. За щастие на любителите на сирене, повечето са с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, което ги прави чудесни за кето диета. Сиренето е с високо съдържание на наситени мазнини, но не е доказано, че повишава риска от сърдечни заболявания. Всъщност, то може да помогне да се предпазите от тях. В допълнение, редовното ядене на сирене може да помогне за намаляване на загубата на мускулна маса и сила, която се случва с отслабването.</span></p> <h2><strong>Месо</strong></h2> <p><span>Месото и птиците се считат за основни храни на кетогенна диета. Прясното месо и птици не съдържат въглехидрати и са богати на витамини от група В и няколко важни минерала. Те също са чудесен източник на висококачествен протеин, за който е доказано, че помага за запазването на мускулната маса по време на диета с много ниско съдържание на въглехидрати.</span></p> <h2><strong>Яйца </strong></h2> <p>Яйцата са една от най-здравословните и многостранни храни на планетата. Едно голямо яйце съдържа по-малко от 1 грам въглехидрати и около 6 грама протеин, което прави яйцата идеална храна, <span>ако сте на кето диета. </span>Освен това е доказано, че яйцата задействат хормони, които повишават чувството за ситост<span>. </span></p> <p>Важно е да ядете цялото яйце, тъй като повечето хранителни вещества на едно яйце се намират в жълтъка. Това включва антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които <span>поддържат </span>здравето на очите<span>.</span></p> <h2><strong>Кокосово масло</strong></h2> <p><span>Кокосовото масло има уникални свойства, които го правят подходящо за кето диета. Като начало съдържа триглицериди със средна верига, които за разлика от дълговерижните мазнини се поемат директно от черния дроб и се превръщат в кетони или се използват като бърз източник на енергия. Всъщност кокосовото масло се използва за повишаване на нивата на кетони при хора с болестта на Алцхаймер и други нарушения на мозъка и нервната система.&nbsp; </span></p> <p><strong>Йогурт и извара</strong></p> <p><span>Обикновеното гръцко кисело мляко и извара са здравословни храни с високо съдържание на протеини. Въпреки че съдържат въглехидрати, те все още могат да бъдат включени в кето диетата, ако се консумират умерено. Половин чаша (105 грама) обикновено гръцко кисело мляко осигурява 4 грама въглехидрати и 9 грама протеин. Това количество извара осигурява 5 грама въглехидрати и 11 грама протеин. Доказано е, че както киселото мляко, така и изварата помагат за намаляване на апетита и насърчават чувството за ситост.</span></p> <h2><strong>Зехтин</strong></h2> <p><span>Зехтинът предоставя впечатляващи ползи за сърцето ви. Той е с високо съдържание на олеинова киселина, мононенаситена мазнина, за която е установено, че намалява рисковите фактори на сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, екстра върджин зехтинът е с високо съдържание на антиоксиданти, известни като феноли. Тези съединения допълнително защитават здравето на сърцето чрез намаляване на възпалението и подобряват функцията на артериите. </span></p> <h2><strong>Ядки и семена</strong></h2> <p><span>Ядките и семената са здравословни храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Честата консумация на ядки е свързана с намален риск от сърдечни заболявания, някои видове рак, депресия и други хронични заболявания. Освен това ядките и семената са с високо съдържание на фибри, което може да ви помогне да се почувствате сити и да усвоите по-малко калории като цяло. Ето какво трябва да знаете за въглехидратите, които се съдържат в една малка порция (28 грама) от най-често консумираните ядки и семена. </span></p> <ul> <li><span>бадеми: общо 6 грама въглехидрати;</span></li> <li><span>Бразилски ядки: общо 3 грама въглехидрати;</span></li> <li><span>кашу: общо 9 грама въглехидрати;</span></li> <li><span>макадамия: общо 4 грама въглехидрати;</span></li> <li><span>пекан: общо 4 грама въглехидрати;</span></li> <li><span>шам фъстък: 8 грама въглехидрати общо;</span></li> <li><span>орехи: общо 4 грама въглехидрати.</span></li> </ul> <h2><strong>Червени плодове</strong></h2> <p><span>Повечето плодове са с твърде високо съдържание на въглехидрати, за да бъдат включени в кето диета, но червените плодове са изключение. Те са с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри. Всъщност малините и къпините съдържат толкова фибри, колкото смилаемите въглехидрати. Тези малки плодове са заредени с антиоксиданти, които се борят с възпаленията. </span></p> <p><span>Ето какво количество въглехидрати ще откриете в 100 грама от любимите си червени плодове: </span></p> <ul> <li><span>къпини: общо 16 грама въглехидрати;</span></li> <li><span>боровинки: общо 12 грама въглехидрати;</span></li> <li><span>малини: общо 12 грама въглехидрати;</span></li> <li><span>ягоди: 9 грама въглехидрати общо.</span></li> </ul> <h2><strong>Масло и сметана </strong></h2> <p><span>Маслото и сметаната са добри мазнини, които си струва да включите в своята кето диета. Всеки от тези продукти съдържа минимално количество въглехидрати.&nbsp; Подобно на други мазни млечни продукти, маслото и сметаната са богати на линолова киселина, която може да насърчи загубата на телесни мазнини.</span></p> <div class="_products-list"> <div class="_product one-fourth " data-box="product"> <div class="_product-inner"> <div class="_product-image"><a class="_product-image-thumb" href="https://realfood.bg/product/keto-kolagen-s-vaniliya-mct"><span class="_product-image-thumb-holder"><img src="https://cdncloudcart.com/12431/logo/5_600x600.png?1594886322" class="lazyload-image lazyload-square" data-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/151/keto-kolagen-s-vanilia--mtc--vanilla-keto-collagen--mct-image_6021023c953a6_600x600.png?1612777582" data-first-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/151/keto-kolagen-s-vanilia--mtc--vanilla-keto-collagen--mct-image_6021023c953a6_600x600.png?1612777582" alt="Кето Колаген с ванилия + MTC / Vanilla KETO Collagen + MCT" title="Кето Колаген с ванилия + MTC / Vanilla KETO Collagen + MCT" /></span></a><a class="_product-quick-view" href="https://realfood.bg/product/keto-kolagen-s-vaniliya-mct" data-ajax-modal="true" data-modal-class="product-details"><span><i class="fa fa-search" title="Виж"></i></span></a> <div class="_product-ribbon-holder"></div> </div> <div class="_product-info"> <div class="_product-name"> <h3 class="_product-name-tag"><a href="https://realfood.bg/product/keto-kolagen-s-vaniliya-mct">Кето Колаген с ванилия + MCT / Vanilla KETO Collagen + MCT</a></h3> </div> <div class="_product-review"> <div class="hidden"><i class="fa fa-star-o manual"></i> <i class="fa fa-star-o manual"></i> <i class="fa fa-star-o manual"></i> <i class="fa fa-star-o manual"></i> <i class="fa fa-star-o manual"></i> (0.0)</div> </div> <div class="_product-description">Какво представлява Кето колаген с ванилия ? Кето колаген с ванилия на Great Lakes Gelatin е хранителна добавка, ...</div> <div class="_product-options"> <div class="_product-price"> <div class="_product-price-inner"><span class="price">88,00 лв.</span></div> </div> <div class="_product-add "><button class="_button add-cart-product js-disabled js-loading" data-url="https://realfood.bg/cart/add/529" data-ajax="toast" title="Купи" rel="noindex nofollow" disabled="disabled"><span class="_figure-stack"><span class="_figure-stack-label">Купи</span></span></button></div> </div> </div> </div> </div> <div class="_product one-fourth " data-box="product"> <div class="_product-inner"> <div class="_product-image"><a class="_product-image-thumb" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-realfood"><span class="_product-image-thumb-holder"><img src="https://cdncloudcart.com/12431/logo/5_600x600.png?1594886322" class="lazyload-image lazyload-square" data-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/191/hidroliziran-kolagen-realfood-62d547f04c3de_600x600.png?1658152588" data-first-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/191/hidroliziran-kolagen-realfood-62d547f04c3de_600x600.png?1658152588" alt="Хидролизиран колаген - RealFood" title="Хидролизиран колаген - RealFood" /></span></a><a class="_product-quick-view" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-realfood" data-ajax-modal="true" data-modal-class="product-details"><span><i class="fa fa-search" title="Виж"></i></span></a> <div class="_product-ribbon-holder"></div> </div> <div class="_product-info"> <div class="_product-name"> <h3 class="_product-name-tag"><a href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-realfood">Хидролизиран колаген - RealFood</a></h3> </div> <div class="_product-review"> <div class=""><i class="fa fa-star manual"></i> <i class="fa fa-star manual"></i> <i class="fa fa-star manual"></i> <i class="fa fa-star manual"></i> <i class="fa fa-star manual"></i> (5.0)</div> </div> <div class="_product-description">Какво представлява Хидролизирания колаген?&nbsp; Колагенът е най-разпространен протеин в човешкото тяло, като ...</div> <div class="_product-options"> <div class="_product-price"> <div class="_product-price-inner"><span class="price">63,00 лв.</span></div> </div> <div class="_product-add "><button class="_button add-cart-product js-disabled js-loading" data-url="https://realfood.bg/cart/add/668" data-ajax="toast" title="Купи" rel="noindex nofollow" disabled="disabled"><span class="_figure-stack"><span class="_figure-stack-label">Купи</span></span></button></div> </div> </div> </div> </div> <div class="_product one-fourth " data-box="product"> <div class="_product-inner"> <div class="_product-image"><a class="_product-image-thumb" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-20-broya-sasheta"><span class="_product-image-thumb-holder"><img src="https://cdncloudcart.com/12431/logo/5_600x600.png?1594886322" class="lazyload-image lazyload-square" data-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/200/hidroliziran-kolagen-20-broa-saseta-62fa4d69e44c1_original.png?1660571205" data-first-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/200/hidroliziran-kolagen-20-broa-saseta-62fa4d69e44c1_original.png?1660571205" alt="Хидролизиран колаген - 20 броя сашета" title="Хидролизиран колаген - 20 броя сашета" /></span></a><a class="_product-quick-view" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-20-broya-sasheta" data-ajax-modal="true" data-modal-class="product-details"><span><i class="fa fa-search" title="Виж"></i></span></a> <div class="_product-ribbon-holder"><span class="_product-ribbon _product-ribbon-new">НОВ</span></div> </div> <div class="_product-info"> <div class="_product-name"> <h3 class="_product-name-tag"><a href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolagen-20-broya-sasheta">Хидролизиран колаген RealFood - 20 броя сашета</a></h3> </div> <div class="_product-review"> <div class="hidden"><i class="fa fa-star-o manual"></i> <i class="fa fa-star-o manual"></i> <i class="fa fa-star-o manual"></i> <i class="fa fa-star-o manual"></i> <i class="fa fa-star-o manual"></i> (0.0)</div> </div> <div class="_product-description">Какво представлява Хидролизирания колаген?&nbsp; Колагенът е най-разпространен протеин в човешкото тяло, като ...</div> <div class="_product-options"> <div class="_product-price"> <div class="_product-price-inner"><span class="price">37,00 лв.</span></div> </div> <div class="_product-add "><button class="_button add-cart-product js-disabled js-loading" data-url="https://realfood.bg/cart/add/703" data-ajax="toast" title="Купи" rel="noindex nofollow" disabled="disabled"><span class="_figure-stack"><span class="_figure-stack-label">Купи</span></span></button></div> </div> </div> </div> </div> <div class="_product one-fourth " data-box="product"> <div class="_product-inner"> <div class="_product-image"><a class="_product-image-thumb" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolage-sashe"><span class="_product-image-thumb-holder"><img src="https://cdncloudcart.com/12431/logo/5_600x600.png?1594886322" class="lazyload-image lazyload-square" data-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/202/hidroliziran-kolagen-20-broa-saseta-copy-62fa4ed9043d8_600x600.png?1660572034" data-first-src="https://cdncloudcart.com/12431/products/images/202/hidroliziran-kolagen-20-broa-saseta-copy-62fa4ed9043d8_600x600.png?1660572034" alt="Хидролизиран колаген - 20 броя сашета-Copy" title="Хидролизиран колаген - 20 броя сашета-Copy" /></span></a><a class="_product-quick-view" href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolage-sashe" data-ajax-modal="true" data-modal-class="product-details"><span><i class="fa fa-search" title="Виж"></i></span></a> <div class="_product-ribbon-holder"><span class="_product-ribbon _product-ribbon-new">НОВ</span></div> </div> <div class="_product-info"> <div class="_product-name"> <h3 class="_product-name-tag"><a href="https://realfood.bg/product/hidroliziran-kolage-sashe">Хидролизиран колаген саше RealFood</a></h3> </div> <div class="_product-review"> <div class="hidden"><i class="fa fa-star-o manual"></i> <i class="fa fa-star-o manual"></i> <i class="fa fa-star-o manual"></i> <i class="fa fa-star-o manual"></i> <i class="fa fa-star-o manual"></i> (0.0)</div> </div> <div class="_product-description">Какво представлява Хидролизирания колаген?&nbsp; Колагенът е най-разпространен протеин в човешкото тяло, като ...</div> <div class="_product-options"> <div class="_product-price"> <div class="_product-price-inner"><span class="price">2,00 лв.</span></div> </div> <div class="_product-add "><button class="_button add-cart-product js-disabled js-loading" data-url="https://realfood.bg/cart/add/706" data-ajax="toast" title="Купи" rel="noindex nofollow" disabled="disabled"><span class="_figure-stack"><span class="_figure-stack-label">Купи</span></span></button></div> </div> </div> </div> </div> </div>

, , , ,
Сравнение на продукти