Преминаване към съдържанието

Интервю с основателя на Rosita г-н Свенсон/ ЧАСТ 2

07 Nov, 2018 5

Въпрос #5: Екстра-върджин маслото от черния дроб на треската ли е най-добрата форма на рибено масло за закупуване?

Г-н Свенсон: Екстра-върджин, върджин и рафинирани масла от маслини са показали, че се различават по хранителното си съдържание и ползите за здравето. Например ползите, приписвани на зехтина, са били свързвани с “екстра-върджин” формата. Същото важи и за маслото от черния дроб на треската. Последните изследвания показват, че морските масла, които са екстра-върджин и студено пречиствани с помощта на ниски температури, имат по-голямо положително въздействие върху здравето, отколкото маслата, произведени по конвенционалния начин, включително и с използване на топлинна и молекулярна дестилация. И това е лесно да се провери, като се използват най-съвременни химични методи. Профилите на хранителните вещества са много различни.

Норвежката изследователка проф. Едел Елвевол от Норвежкия колеж по рибарство, която дълги години изследва масла от тюлени, китове и риби, заявява, че обикновените масла от черен дроб на треска така се преработват, че се унищожават повечето от техните полезни свойства. Тя също така намира, че такова рафиниране премахва до 90% от веществата, от които тялото се нуждае. Световният водещ изследовател на морски масла Гермунд Фогт изказва подобно мнение: “Вече виждаме индикации, че клетките виреят най-добре с прясно рибено масло с малко гранивост.”

Въпрос #6: Как се произвеждат днес повечето рибни масла и с какво се различава това от начина, по който вашата компания ги произвежда?

Г-н Свенсон: Ако се вгледате в това, което е на разположение на потребителите днес, повечето от тези рибни масла (ако не и всички) са произведени чрез използване на съвременни методи за рафиниране. Те използват топлина и в някои случаи също и химикали. Понякога се използва вакуум, за да се намали температурата, изисквана от процеса.

Обичайно използвана техника за рафиниране е така наречената молекулярна дестилация. Крайният продукт често е описван като “фармацевтично рафинирано” рибено масло, което често може да включва нагряване на маслото до много високи температури (> 200 ° С).

Те вършат добра работа за отстраняване на замърсители. За съжаление този вид обработка може да доведе до нежелани топлинно индуцирани реакции, изпаряване на малки хранителни компоненти и летливи нутриенти, както също така се отразява отрицателно на задържането на витамините (включително витамините А и D3) и на нивата на полиненаситените мастни киселини/качеството.

Производителите добавят изгубените/намалените хранителни вещества обратно към маслата, както под формата на синтетични, фармацевтични имитации или чрез прибавяне, например на витамин D3, изолиран от овча вълна. Този нов продукт не прилича на оригиналния, здравословния продукт.

Следва продължение…