Преминаване към съдържанието

Как да подобрим живота си с навици за здраве – разговор с Милена Георгиева, професор по молекулярна биология и генетика

22 May, 2023 52

Знаете ли, че гените се предават от родители на деца, но как се възползваме от тях е въпрос на избор и възможност за здравословен живот? Че състоянието на кожата и косата зависи и от наследството на родителите ни, но навиците ни днес също са определящи за външния ни вид? Проф. Милена Георгиева, специалист по молекулярна биология и генетика, епигенетика и съвременна биомедицина, застава пред камерата ни и ни разкрива какво може да редактираме в „книгата на живота - ДНК-то, и какво е важно да направим днес, за да предадем по-здрави гени на бъдещите си деца.  

Накратко за проф. Георгиева. Тя е автор на над 100 научни публикации в реферирани международни списания. Има специализации по генетика и епигенетика в Института „Кюри“ и в Университета в Страсбург, Франция. Специализирала е биология на стареенето в Международния научен център по биоинженерството в Триест, Италия. Работи в Лаборатория по Молекулярна генетика към Институт по Молекулярна биология – БАН. Проф. Георгиева е комуникатор на науката, лектор е на TED платформата. 

Вижте разговора с нея в YouTube канала ни! Разберете отговорите на въпросите „Кои три въпроса да зададем на родителите си за здравето им, за да бъдем по-здрави утре?“, „Каква е връзката на епигетиката и имунитета?, „Защо е важно да слушаме тялото си?“.