Преминаване към съдържанието

Как да се погрижа за косата си през зимата?

19 Dec, 2022 25

През есента и зимата косата е подложена на много изпитания. Студът и влагата причиняват по-често и явно омазняване и накъсване. От друга страна това са сезоните, когато по-смело можем да сменим цвета си – към по-тъмен, така че пигментите на по-топлите тонове да подхранят косата, а той ще се запази по-дълго, защото радиацията на слънчевите лъчи е по-слаба. Косата расте по-бързо, а това улеснява пролетното освежаване на външния вид.

В търсене на отговори как да се погрижим за косата си през студените месеци, потърсихме Момчил Матеев – собственик на салон „Матеев“. Той ни даде съвети за поддържане на коса и прическа, които да привличат вниманието по коледните празници.

Да мием косата по-рядко, но качествено!

През зимата е препоръчително да мием косата си по-рядко, но качествено, така че да задържим хидратацията в нея и да регулираме отделянето на себума. Това е секрет, произвеждан в мастните жлези на дермата – средния слой на кожата. Съставна част е на естествените и натурални масла, които тялото произвежда. Съдържа мазнини, липиди, захари и други натурални химикали. Подхранва кожата, като я хидратира и я предпазва от изсушаване. Ако се къпем с по-топла вода, то порите на кожата се отварят рязко и себумът се отделя в по-голямо количество. Това причинява омазняване.

Косата се тренира. Тя ще свикне с по-хладката вода и с по-рядкото миене, още повече, че това намалява омазняването. Добре е да мием косата на 4-5 дни за нормална и суха коса и до 2 пъти при по-мазни коси. В този сезон, когато често преминаване от много топли помещения към рязък студ, е нужно да запазим оптималната топлина на скалпа и на косата. Това може да стане, като изберем шампоан – с ниско PH – от 2.5 – до 4.5 за третираните коси. За боядисаните и по-дълги коси са подходящи концентрирани шампоани, които спомагат пяната да достига до всеки косъм по цяла площ на косата.

Хладка вода, нежен масаж – малко удоволствие и повече здраве за косата!

Защо е важно да мием косата с по-хладка вода? По-хладката вода също измива косата, но задържа косъма затворен, поддържа топлината в косата, допринася да не се омазнява и да не се оплита. Започваме с хладка и завършваме с по-студена вода.

Как да мием косата? Миенето на косата в салон или у дома е ритуал за здраве и удоволствие. Започнете миенето от центъра на главата към дължините. Важно е шампоанът да достигне от бебешките косъмчета на челото до тези на врата. Изплакваме и повтаряме. Използваме възглавничките на пръстите за масаж –  бавен и без натиск, нежно и стимулиращо кръвообръщението. Така естествено, без драма ще се разделим и с косите, които падат естествено. На ден губим до 100 косъма или 15%, така че е важно това да стане лесно, а не при агресивно ресане. През зимата може, при нужда, да нанесем до 3 пъти шампоан. Важното е да не премием косата. Завършваме миенето със студена струя.

Винаги балсам! Независимо от типа коса, е препоръчително да се ползва балсам. Той ограничава омазняването и подготвя косата за разресване. Нанася се първо по дължините, особено по косите около врата, където през зимата косата се оплита и къса, а после продължаваме към корена.

Сушим косата на ниска температура и напълно!

След измиване повечето от нас стягаме косата в памучна хавлия. След първото поемане на влагата, е нужно да отпуснем хавлията и да я смъкнем, така че да освободим бебешките коси от хватката. Те са много леки и бързо изсъхват, а са ни нужни, за да поддържат въздушност и обем на цялата коса.

Тя обича ресането с четка с естествен косъм или с малки топчета на игличките. Мокра или суха, при ресане от центъра на косата към дължините, тя има нужна от малко глезене. С нежни движения на четката се засилва кръвообращението, укрепва се коренът на косата, стимулира се растежът. Леко издърпване и опъване също има добро въздействие върху екосистемата й.

При сушенето е важно да се започне от корена и да се продължи по дължините. Да използваме момента да се развихрим като на рок концерт. Колкото по-рошаво, толкова по-добре. Важно е косата да се изсуши напълно, защото, ако е мокра, тя е 30% по-еластична и се накъсва лесно при оформяне на прическа.

Към края на сушенето регулираме сешоара на студено, за да се затвори косъма. За да сте сигурни, че косата е напълно суха, трябва ръката да мине през нея спокойно, без заплитане.

Много е важно никога да не излизаме с мокра коса на вън. Освен че можем да настинем при по-мразовити дни, косата може да замръзне и да се спука отвътре навън, а това ще я повреди сериозно.

Масла, кремове, шал вместо гел, пяна и шапка

С началото на празничния сезон е време и за по-специални прически. Но, вместо утежняващи стилизиращи продукти, Момчил Матеев препоръчва да използваме масла и кремове, които оформят косата, задържат обема. По този начин косата ще остане хидратирана и няма да се увреди.

Термозащитата при използване на сешоар или преса е задължителна. Завършва се с охлаждаща струя на сешоара.

Но колкото и да искаме да си покажем прическата си, навън е зима. За да ограничим потенето и да не предизвикаме допълнително омазняване, може вместо шапка, да сложим шал от естествена материя. Той създава въздушна възглавница и задържа обема.

Още зимни съвети:

  • Подстригвайте косата на максимум 4 седмици. През зимата тя расте по-бързо и ще загуби форма.
  • Използвайте аксесоари за коса от естествени материи и при възможност не стягайте косата в плитка, кок, опашка. Това предизвиква главоболие и накъсване на косъма.
 
1
Free Gift