Преминаване към съдържанието

Свински колагенови пептиди – полезни и добре усвоими

10 Aug, 2022 355

Спомняте ли си кога за първи път опитахте свинско? Вероятно това е било едно от първите меса, които сте хапнали като дете. И това не е случайно. Свинското месо е сред най-предпочитаните на трапезата ни, защото хората го познават от древни времена и то е добре поносимо от организма ни. Затова и този протеин е един от най-често консумираните. Логично, колагеновите пептиди, извлечени от свине, са по-добре усвоими от нашия организъм, спрямо телешкия или рибния колаген, а ползите – безспорни и същите, както при по-добре познатите протеини.

 

Какво представляват свинските колагенови пептиди?

Много от нас знаят, че това са национални специалитети не на едно място по света, както и, че колагенът в тях е много полезен за костите, ставите, кожата. Свинските крачета са вкусни за някои хора, но други не ги харесват. Азиатските бульони тип „рамен“ са много популярни, но изискват дълго готвене и майсторство.

Свинските зурли също са богати на колаген. Те съдържат колаген, колкото шепа фъстъци! Затова не е изненада, че са важна част от кетодиетите.

Но много хора, особено днес, не консумират свинско толкова, колкото техните родители, не обичат миризмата, вида или вкуса на свинските дреболии или карантия. Затова вариантът организмът им да получи най-доброто протеиново зареждане от свинско, е чрез колагенови пептиди, които са на прах, нямат мирис и вкус.

Свинските колагенови пептиди се добиват от кожи и кости на животното. Колагенът в тях , тоест най-разпространените от от този тип протеин в човешкото тяло. Съдържат 18 аминокиселини, от които 9 – есенциални. Разтварят напълно в топли или студени напитки и са подходящи за директен прием или готвене.

Ползите са са добре описани и не се различават от тези на телешкия хидролизиран колаген или пептиди. След 25-30 година и при неправилна диета, злоупотреба с цигари, алкохол, естественото производство на протеина в организма намалява и е нужно да приемаме храни и добавки, които да насърчат тялото да продължи този процес.

В азиатската култура и традиционна медицина и грижа за красотата това е съставка на лечебни отвари и кремове, маски, които се търсят много и през последните години са отново модерни. При ежедневен или редовен прием с храни и напитки, с приема на колагенови пептиди се увеличава мускулната маса, те подпомагат еластичността на кожата, поддържат здравината на костите, плътността на косата и здравината на ноктите. Укрепват здравето и структурата на кожата. Намаляват фините линии, бръчки и отпусната кожа, правят кожата по-млада на вид.

Колагеновите пептиди са богат и на аминокиселини, градивните елементи на протеина –  пролин и глицин. Пролинът участва във формирането на тъканите.  Възпрепятства развитието на атеросклероза, различни видове онкологични заболявания, а също и мускулна недостатъчност. Пролинът е важен за здравето на сърцето и артериите.

Свинските колагенови пептиди съдържат и глицин. Глицинът има антиоксидантно, антитоксично действие. Това е една от трите аминокиселини, образуващи креатина, необходим за мускулите и за енергия при физически натоварвания. Подобрява секрецията на хормона на растежа, усилва спортните резултати. Предпазва ставите и хрущялите от износване.

Свинските пептиди са по-структурно подобни на човешкия колаген и предизвикват по-малко неблагоприятни реакции при тези, които са чувствителни към животински колаген. Като цяло са безопасни и без конкретни странични ефекти.

 

Какво е важно при избора на свински колагенови пептиди?

Когато купувате свински пептиди, проверете за произхода на животните, начина им на отглеждане. Добре е прасетата да бъдат отгледани например според изискванията ЕС, които са строги и следят за чистотата на фуража, без антибиотици, при еко или био условия. Изберете продукт с отбелязани сертификации от европейски или международни институции.

Изберете според вашия вкус и нужди. Чистият колаген може да ви влезе в употреба както в комбинация с любимите напитки, смути, десерти, така и да го прибавите към протеинови кексове, хляб, супа…

Разгледайте указанията за ползване. Обикновено има препоръчителна доза на ден, която не е добре да превишавате. Ако в опаковката има мерителна лъжичка, използвайте я.

 
1
Free Gift