Преминаване към съдържанието

Традиционно българско меню с нов прочит

03 Mar, 2023 102

Българските празници в началото на март ни вдъхновиха да потърсим предложения за обичани от нас ястия с модерна интерпретация или с промени, съобразени с здравословния начин на живот. Три кулинарни блогърки с доказани умения и фантазия ни дадоха свежи идеи за пролетни ястия, с които да се почувствате като „у баба“, но през 2023 г. Да ви е вкусно!

Започваме с пролетен пататник по родопски на Петя Аргирова. Тя живее в Германия, но кухнята й пренася България навсякъде по света. Петя вече 10 години поддържа кулинарния блог „Ухае на…“, в който споделя своя 25-годишен опит на домакиня, „наученото от велики български домакини, като моите майка и свекърва, ястия от различни европейски страни“. Обучава любители кулинари и създава торти за специални случаи. През 2021 г. издаде книга с любими традиционни български рецепти: „Ухае на… България“.

Снимка: „Ухае на…“

Пролетен пататник по родопски

Необходимите продукти за тиган с размер 28 см:

7 – 8 фини кори за баница

3 яйца

150 г сирене

150 г див чесън

50 г пресен джоджен

800 г картофи

1 глава кромид лук (може и пресен лук)

Сол и черен пипер на вкус

Лют червен пипер на вкус

100 г масло или мазнина по избор

Начин на приготвяне

Обелете картофите и ги сложете в студена вода, за да не потъмняват. Измийте левурдата и я нарежете на ситно. Измийте и джоджена и го нарежете на ситно. Разбийте яйцата, натрошете при тях сиренето и подправете с черен и лют пипер. Настържете бързо картофите на едрото ренде. Изстискайте ги много хубаво, за да се отцеди излишната течност от тях. В купа смесете картофите, дивия чесън, джоджена, яйчената смес и нарязаната на ситно глава кромид лук. Разбъркайте и подправете със сол. Разтопете маслото в тигана. Подредете четири от корите за баница, като ги мажете с масло помежду им и оставете краищата им да стърчат от тигана. Изсипете картофената смес и загладете.Приберете стърчащите краища на корите към средата. Сложете останалите 3 кори като помежду им мажете с масло, а краищата им ги подпъхнете под пататника. Похлупете тигана с капак и включете котлона на средна мощност. Засечете 20 минути. По някое време намалете котлона с още една или две степени. Важното е пататникът да се задушава бавно, без да изгарят корите за баница, но да се сготвят картофите.През това време си пригответе втори тиган със същия размер, като го намажете с масло. На 20-тата минута краищата на пататника са вече зачервени, а и ароматът се усеща. Това показва, че е време за обръщане на пататника. Можете леко да повдигнете, за да сте сигурни, че е зачервен. Покрийте с втория тиган и обръщам. Ако нямате втори тиган, използвайте капак и после просто плъзнете пататника отново в тигана. Отново засечете 20 минути на ниска д средна температура. Щом минат 20 минути, обърнете пататника на дъска, за да се охлади. Не го оставяйте в тигана, за да не се овлажнява. Вкусен е и топъл, и студен.

Ерма е любител кулинар и фотограф. Нейният блог „Здравословни рецепти с Ерма“ предлага разнообразие от авторски и традиционни нисковъглехидратни и безглутенови рецепти. „Вярвам, че може да подобрим здравословното си състояние като преминем към по-балансиран начин на хранене“, казва тя. Ето нейното предложение за пълнени чушки с булгур – вкусна интерпретация на месните чушки с ориз.

Снимка: "Здравословни рецепти с Ерма“

Пълнени чушки с булгур

Необходими продукти:

10 бр средно големи чушки

10 с.л едър пълнозърнест булгур

250 г телешка кайма или 80% телешка и 20% от свинско месо

1 морков

1 глава лук

2 с.л доматено пюре

Сол, черен пипер и магданоз на вкус

Зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно моркова и лука. Задушете ги в 3-4 с.л зехтин.

Добавете каймата и разбъркайте хубаво.

Прибавете доматеното пюре.

Измийте булгура под силно течаща вода и го сложете при останалите продукти. Налейте 1/2 ч.чаша гореща вода. Изчакайте, докато булгурът поеме цялата вода.

Овкусете със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Изчистете чушките и ги напълнете почти до горе.

Наредете ги в тавичка, сипете две чаши вода и малко зехтин.

Печете около 30-40 минути на 180 градуса.

Гарнирайте с пресен магданоз 

Габриела Цулин ни предлага идея как да превърнем козунака във вкусни сурови бонбони. Тя поддържа блога https://gabrielatsulin.com/ от 2013 г. и в него ще намерите нисковъглехидратни здравословни рецепти и такива за чревоугодници. През 2020 г. издава първата си книга – „50 здравословни кето десерта“. Занимава се и с food styling.

Снимка: Габриела Цулин

Козуначени бонбони

Продукти:

200 г козунак

100 г паста от фурми

100 г сушени ябълки

1 саше хидролизиран колаген RealFood или 2 мерителни лъжици

Начин на приготвяне:

Смелете козунака на фини трохи и го смесете с пастата от фурми и с колагена. Смелете сушените ябълки до образуване на малки парченца. Оформете топчета от тестото и ги оваляйте в сушени ябълки.

Подредете ги в чиния и сложете в хладилник, за да стегнат.