Преминаване към съдържанието

Безплатна доставка над 100 лв до офис на Еконт

5 симптома, по които ще отличиш дефицита на магнезий

08 Aug, 2024 98

Споделяме кои са отличителните белези при липса на магнезий - кралят на минералите с главно “М” 

Магнезият е минерал с основополагащо значение за тялото ни. Той участва в стотици биохимични процеси и намира място във всяка една наша клетка. Приблизително 60% от общия магнезий в организма се съдържа в костите, а останалото количество е разпределено в меките тъкани, мускулите и кръвта. Той има множество функции, сред които укрепване на костната система, подкрепа на мозъчната функция и подобряване на хидратацията. Приемът на оптимално количество магнезий дневно чрез храната или с подходящата хранителна добавка би могъл да регулира и да подобри множество симптоми, а кои са те – ще разгледаме в тази статия. 

Повече за ползите от приема на отделните форми на магнезий можеш да прочетеш в статията ни тук. 

 

Кои са симптомите за дефицит на магнезий?  

Недостигът на магнезий (хипомагнезиемия) би могъл да доведе до електролитен дисбаланс, високо кръвно налягане и неприятни усещания при изпълнение на ежедневните ни задачи. За липсите му бихме могли да разберем от някои от симптомите за дефицит на този така важен минерал. 

Мускулни крампи и схващания 

Едно от основните свойства на магнезия е да контролира свиването и релаксацията на мускулите. Той подпомага силата и гъвкавостта на мускулите, като има участие в синтеза на протеини и калций. Недостигът на минерала може да причини мускулни крампи, схващания и дори изтръпване на крайниците, защото се нарушава регулирането и снабдяването на клетките с калций и предаването на нервни сигнали.  

Схващанията са един от най-често разпространените симптоми, чрез които да се замислим дали приемаме достатъчно магнезий с храната си или с помощта на хранителни добавки. Подобни усещания могат да се появят не само при движение и спорт, но и в спокойно състояние и при по-ниско натоварване. Ако често получаваш необясними схващания…може би е време да се замислиш. 

Ниски нива на енергия  

Като виден представител на електролитите, магнезият е отговорен за насищането на клетките с влага и добрата хидратация на организма за по-дълъг период от време. Особено през топлите месеци, чест симптом сред хората е понижената енергия и чувството за отпадналост. Поради високите температури понякога е трудно да се хидратираме достатъчно, за да наваксаме за изразходените течности, а недостатъчното наличие на вода (и съответно електролити) в организма могат да доведат до ленивост и дори замайване.  

Формата на магнезий в комбинация с ябълчена киселина – магнезиев малат, има функцията да генерира повече енергия в клетките, като „помага“ на мастните киселини, въглехидратите и протеините да достигнат целта си. Магнезият, от своя страна, подпомага превръщането на триптофан (ценна аминокиселина) в серотонин, който е добре познат като „хормонът на щастието“. Това е и причината ниските нива на магнезий да се обвързват и с ранните симптоми на депресия. Клинично проучване стига до извода, че това се наблюдава най-често при по-млади възрастни. При този тест учените допълват, че е важно да се спазва препоръчаната от специалист доза, за да се избегнат странични ефекти като гадене и болки в стомаха.  

Безсъние и тревожност  

Често хората, които имат липси на магнезий в организма, страдат от редовно събуждане през нощта, неспокоен сън или хронична липса на такъв. Освен че е способен да подобри нивата на енергия, магнезият е минерал с множество ползи и като такъв успява да въздейства и върху по-дълбокия и качествен сън.  

Това проучване разглежда как той пряко поддържа здравословни нива на Гама-аминобутирова киселина (GABA) – невротрансмитер, отговорен за качеството на съня. Отделно, при дългосрочен прием би бил подходящ и за хора, които изпитват безпокойство и тревожност. Той инхибира реакциите на стрес и така може да предотврати превъзбуждането чрез регулирането на друг невротрансмитер - глутамат. Резултатите при тествани пациенти са спорни, но може да се заключи, че начални симптоми на тревожност и депресия биха се повлияли положително от прием на минерала. 

Нарушения в сърдечния ритъм  

Този симптом отново може да се свърже с предаването на нервни импулси. Тъй като магнезият поддържа работата на мускулите, а сърцето е такъв, той има ключова роля и при неговата функция. При липса на достатъчно магнезий в организма е възможно да се появят аритмии (неправилен сърдечен ритъм)проучване от 2021г. проследява действието на магнезий върху сърдечно-съдовата система и установява, че ефектът му върху неравномерния сърдечен ритъм е многопластов и се обвързва с няколко механизма на действие. Минералът регулира вътреклетъчните йонни помпи, отговорни за синтез на калий и натрий (други съществено важни електролити), както и намалява възпалителната сърдечна реакция, причиняваща някои видове аритмии. 

Остеопороза  

Като съпътстващ елемент на калция, магнезият е от основно значение за потенциалното развитие на остеопороза. Тя се развива при хора с ниска костна плътност, при които се разрушава колагеновата матрица. Сред ранните симптоми за наличие на остеопороза са болки в гърба, загуба на ръст с годините и по-лесно чупене на костите, а като рискови фактори се отчитат генетиката, възрастта и полът (жените са по-предразположени да я развият).   

Множество изследвания през годините разглеждат връзката на магнезий с костната плътност и развитието на болестта, като този обзор съобщава, че масово при тестваните хора се откриват липси на минерала и свързан с това потенциал за развитие на остеопороза в бъдещето. По-голямата част от доброволците, участвали в проучванията през годините от 2009-та насам, са жени в период на менопауза, когато хормоните претърпяват основни промени, влияещи и на костната система и синтеза на магнезий…и на колаген.  

Заключение 

При недостиг на магнезий, организма може да реагира по различен начин, като обсегът на симптоматиката е широкообхватен. От мускулни крампи до тревожност и ранни симптоми на депресия, минералът поддържа здравословното състояние на над 300 биохимични процеса в тялото ни. 

 Както обикновено съветваме, консултацията с медицински специалист е препоръчителна преди да се започне прием, тъй като е възможна и поява на някои странични ефекти. За да се избегнат те, е важно да се приема подходящият тип магнезий в препоръчителната дневна доза за отделния случай.