Преминаване към съдържанието

Здрави и умни деца обратно на училище!

14 Sep, 2022 34

15 септември ни напомня, че децата ни имат нужда от подкрепа и по-добро здраве, за да се справят с предизвикателствата на училището. Преходът от ваканция към учене не е лек за никого, а малките усещат това още по-силно, особено в първите седмици. Затова е важно постепенно да въведем добри здравословни навици, които да направят началото на учебната година по-приятно.

Въведете постепенно нов дневен режим!

Осигурете повече и по-качествен сън

Ранното ставане мъчи всички, но е неизбежно. За да преминете към училищен режим, въведете по-ранен час за вечеря седмици по-рано – около 19 часа и време за лягане около 21 - 21,30 ч. Това понякога е трудно за  децата, но с търпение и с ясно обяснение защо е важно, ще успеете. Качественият сън е важен за концентрацията, регулира нервната система, както и укрепва имунитета. Ако детето ви страда от хиперактивност, или е тревожно, е важно да изговорите с него защото променяте режима му и да бъдете до него в първите дни на промяната.

Намалете екранното време

Опитайте да намалите времето пред телефона, лаптопа или телевизора вечер, предложете мляко или чай с мед. Ограничете сладкишите преди лягане, и заложете на храни, богати на магнезий, който подпомага лесното заспиване. Леката вечеря с повече зеленчуци като спанак, броколи, боб и грах, леща, е много подходяща. Цвеклото, тиквата, морковите, целината, картофите, ананасът, авокадото, прасковите, бананът, кафявият ориз и някои пълнозърнести храни са вкусни „носители“ на магнезий. От ядките изберете бадеми, кашу. Неподсладеното какао на прах и черният шоколад също са подходящи.

Повече храни за мозъка и зрението!

Омега-3 мастните киселини в рибеното масло и от други източници са много важни за успеха на учениците. Хранителната добавка се препоръчва за по-добра концентрация.

Рибеното масло съдържа Витамин Д, Витамин А, Омега-3 киселини, които в комбинация са важни за детското здраве в няколко направления: за психична устойчивост и за сила на ума, за по-добро зрение, за силен имунитет. Можете да изберете дали ще го давате на детето си изберете дали ще го давате на детето си на капсули или в течна форма, но е важно да предложите хранителна добавка, която е с чист произход.  

Разбира се, можете и е препоръчително да засилите рибата в менюто си – мазните риби като сьомга, треска, скумрия, риба тон, сардини доставят ценните Омега-3, но трябва да присъстват на масата ви поне 1 път в седмицата. Орехите, чията, бадемите и пеканът също съдържат ценните киселини.

Обърнете внимание на дозировката рибено масло според възрастта, и помислете как детето ви ще го пие без особена съпротива. Ако е течно, рибеното масло „върви“ с мед или с чери домат за награда. Ако хранителната добавка е изчистена от аромат и характерен вкус, може да го прибавите в плодово смути, фреш, кисело мляко. Важното е да не го затопляте, защото така губи качествата си.

Опитайте да насърчите децата да се хранят по-здравословно, като им предлагате цветна храна, променете обичайния вид на традиционните супи и ястия, опитайте да се храните заедно, с добро настроение, защото те отварят апетита.

Про- и пребиотиците са важни!

През есента, с връщането към училище, въпреки че много родители приготвят обяд на децата си, изкушенията навън са много и често децата страдат от стомашен дискомфорт. Затова е важно освен разнообразно хранене за ума, в менюто да има и достатъчно пре- и пробиотици.

Съчетавайте нетлъстите меса със зеленчуци като зеле, праз, лук, пащърнак, сладки картофи. Киселото мляко, кефирът, камбучата, прясното зеле помагат за регулиране на стомашно-чревния тракт. Пълнозърнестите хляб и десерти, ябълките, крушите, сливите са обичайните зелени герои на трапезата. Ако ги съчетаете с подходящи хранителни добавки с ензими и пробиотици, децата ще са още по-здрави и силни.

Погрижете се за зъбите и устната хигиена!

С края на лятото, когато сладоледът, сладките изкушения и напитки са били първи приятели на хлапетата, е възможно зъбното здраве и устна хигиена да имат нужда от проверка и подкрепа. Освен да запишете профилактичен преглед на ученика, сменете четката за зъби – прави се на 3 месеца, и предложете рутина, която да предизвиква хлапето да си мие зъбите с желание. Има мобилни приложения, с които времето за миене минава по-приятно.

Изберете и паста и вода за зъби, които са пребиотични и подпомагат цялостното здраве. Защо не опитате със серум, който е ефективен при разграждане на плаката, премахването на лошия дъх и насърчава доброто здраве на устната кухина. Серумите се препоръчват и за децата, още от бебешка възраст, защото с тях те по-лесно привикват към грижа за зъбите.

И накрая – важното е в прехода към училище да бъдете до детето си, да го насърчавате да споделя и да го накарате да се чувства личност с мнение, което зачитате. Училището е забавно, най-малкото заради приятелите, затова да си пожелаем успешна и богата на приключения учебна година!

1
Free Gift