Преминаване към съдържанието

Как да четем етикетите на храните и хранителните добавки?

13 Jan, 2023 143

Умеете ли да четете етикетите на храните и хранителните добавки? Картинките, знаците и съкращенията често са неясни, затова е важно да разбирате какво означават. Ще ви запознаем накратко с най-често срещаните обозначения и най-важните изисквания към производителите, на които те трябва да отговарят. Това е важно, защото много храни и добавки, които се определят като „здравословни“, „чисти“ може и да ви заблуждават, или да не са преминали нужните проверки.

Задължително на етикета

Според българското и европейското законодателство е задължително да има няколко елемента на етикета на храната и на хранителните добавки на български език. Те трябва да са изписани разбираемо, с определена големина, на четим шрифт.

Задължително е да има наименование на храната, списък на съставките (включително добавки), информация за алергени, количество на основни съставки, обозначаване на датата (най-добро преди/използвайте до), държава на произход, име и адрес на производител/вносител, нетно количество, отбелязване на специални условия за съхранение и/или условия за употреба, инструкции за употреба, хранителната стойност. За някои продукти се изискват специфични предупреждения, отнасящи се например до съставки, които не се препоръчват за консумация от деца например или други специфични хранителни органичения.

За хранителните добавки изискванията са още по-детайлни. Законът за храните от 2020г. и Наредбата за хранителните добавки постановяват на етикета да се изпишат наименование на категориите „хранителни вещества или субстанции", или указание за естеството им – тоест какво съдържа. Търсете препоръчителна доза за дневен прием, предупреждение тя да не се превишава, продуктът да не се използва като заместител на разнообразното хранене.

Задължително е да има номер и дата на вписване на хранителната добавка в регистъра на Българската агенция по безопасност на храните. В най-добрия случай е нужно да имате на разположение тази информация и онлайн на сайта на производителя или вносителя.

Ако имате съмнение за разминаване на етикета на хартия и в мрежата или при реклама, потърсете допълнителна информация. Забранено е да приписват на хранителните добавки свойства да предпазват, лекуват или излекуват болести при човека, нито да се позовават на такива свойства. Ако имате съмнения за продукта, проверете в публичния национален регистър на обектите за производство, преработка и/или дистрибуция на хранителните добавки на е-страницата на Българската агенция по безопасност на храните - БАБХ.

Ако сте алергични, търсете всички алергени, които се съдържат в състава. Те трябва да бъдат посочени с различен шрифт, цвят или фон. Ако етикетът съдържа информация, че продуктът съдържа „следи“ от някакъв алерген, например „следи от глутен“, това означава, че е произведен във фабрика, в чиито производствен процес се използва даден алерген, и е възможно храната да е замърсена с него.

Важно информация за хранителната стойност

Имайте предвид, че стойностите в обявената хранителна стойност на продуктите са средни стойности. Те се основават или на извършен от производителя анализ на храната, или на изчисление с помощта на данни като известните или действителните средни стойности на използваните съставки или общоустановени или общоприети данни.

Енергийната стойност и количествата хранителни вещества, посочени върху опаковката, трябва да отразяват стойността и количествата в храната във вида, в който се продава. Те се представят в килокалории (kcal) и килоджаули (kJ) (1 kcal = 4,2 kJ). Обикновено референтната стойност на енергийния прием е за средностатистически възрастен човек или 2 000 kcal (8 400 kJ).

Задължителна е и информацията за съдържанието на въглехидрати, захари, протеини, мазнини, наситени мастни киселини и сол. Данните за фибри, мастни киселини, витамини и минерали не се изискват от закона. Количеството на витамините и минералите трябва да бъде изразено като процент от референтните количества за прием за 100 г или за 100 мл. Ако продуктът изисква приготвяне, преди да бъде консумиран, можете да предоставите информация, която отразява хранителните стойности на храната, готова за консумация.

Е-хранителните добавки

Хранителните добавки, продавани самостоятелно или като съставки на хранителни продукти, трябва да отговарят на строги правила на Европейския съюз. Те биват подсладители, консерванти, антиоксиданти и оцветители. Има списък с добавки, които са разрешени, така че не всяко Е е опасно. Но на етикета трябва да бъде изписано наименованието и/или Е-номера за всяка добавка в храната. Хранителните добавки могат да бъдат класифицирани въз основа на техните технологични функции:

E100 ... E182 - багрила

E200 ... E300 - консерванти

E300 ... E400 - антиоксиданти (антиоксиданти)

E400 ... E500 - стабилизатори

E450... E500, E1000 - емулгатори

E500... E600 - регулатори на киселинността, бакпулвер

Е600... Е700 - подобрители на вкуса и аромата

E700 ... E800 - резервни индекси за друга възможна информация

Е900 и по-високи - глазиращи агенти, подобрители за хляб

„Най-добър до“ и „годен до“

Тъй като много хора не разбират разликата между определенията „най-добър до“ и „годен до“, това води до разхищение на много храна. „Използвай преди“ и „срок за годност“/ „годен до“ означава, че ако този срок премине, дори и с един ден, храната трябва да се изхвърли, тя е опасна за консумация, тъй като са се развили редица микроорганизми или се е развалила. Срокът за трайност се означава с „най-добър до“. Това е срок за качество, свежест, за цвят, вкус. Затова, ако дори да премине този срок, редно е да се отвори опаковката, да се опита. Ако няма някакви лоши данни, може да се консумира.

И накрая няколко съвета:

  • Купувайте продукти, след което си запознаете с етикета!
  • Търсете храни и хранителни добавки с максимално чист състав. Ако добавките са повече от основните съставки, помислете отново.
  • Правете разлика между „годност“ и „ най-добър до“. Така ще разхищавате по-малко храна.
1
Free Gift