Преминаване към съдържанието

Как да се погрижим за кожата през зимата?

03 Feb, 2023 15

Обичаш зимата, но кожата ти реагира на студа, вятъра и мръсния въздух? За да се погрижиш за нея, е важно да знаеш от какво има нужда и защо и как се справя с неблагоприятните условия.

Кожа за начинаещите

Кожата е най-големият по площ човешки орган. Тя има няколко важни функции, като две от тях са пряко свързани със зимата. Първата е предпазната. Най-горният слой на кожата – роговият, предпазва тялото от увреждащи агенти, включително UV лъчите на слънцето, и загуба на вода. Ако този слой се отстрани, загубата на вода може да нарасне 10-20 пъти, твърдят експертите. Тя има ниво на киселинност рН 5-6,5, която създава пречка за проникването и развитието на микроорганизми в организма.

Липидите в роговия слой предотвратяват загубата на вода в кожата. Това води до болезнена сухота и дори рани. Ултравиолетовата (UV) слънчева светлина дори и през зимата може да ускори процеса на стареене на кожата и я прави по-податлива към изсушаване.

Втората функция е свързана с топлообмена на кожата. Кожата участва и в процеса на терморегулацията по няколко начина – чрез изпарение на влагата и потта от нейната повърхност, чрез топлоизлъчване и топлопровеждане. Подкожната мастна тъкан предпазва организма от загуба на топлина.

В средния слой на кожата – дермата, се произвеждат еластин и колаген тип I и III, заедно с други протеини. При недостиг на колаген се намалява производството и на хиалуронова киселина в дермата, която има отношение към съдържанието на вода в кожата и нейната еластичност.

Накратко през зимата кожата ни пази от студ, от зимното слънце, от смока, чрез поддържането на хидратацията, която ни осигурява здраве и красота.

Хидратация и богати на текстура кремове

Вероника Начева, създател на Център за здраве и красота RONIQUE, ни съветва през зимата да заложим на кремове, които са с хидратиращи съставки, и ако е нужно, с анти ейдж състав. Този период е подходящ за процедури, които обновяват кожата. Пилинг и процедури с ретинол и с витамин C подготвят кожата за пролетта.

Извън тях е важно да продължим да ползваме ежедневно слънцезащитни кремове, особено, ако сме на ски, или в планината. UV лъчите на слънцето не ги е страх от студа и могат сериозно да увредят кожата, като ограничат производството на колаген в нея.

Още съвети за здрава и силна кожа през зимата.

- Храните и хранителните добавки, богати на колаген, подобряват бариерната функция на кожата, като повишава съдържанието на вода. Протеиновата диета, подсилена с достатъчно зеленчуци и плодове, подсигуряват жизнеността на кожата през зимата;

- През студените месеци носете шалове и ръкавици от естествени материи, които предпазват кожата от студ! Естествените материи защитава чувствителната кожа;

- Кожата разбира първа, когато се хидратираме. Затова пийте вода и течности, както и използвайте овлажняващи продукти.

- Горещите душове и дългите горещи вани изсушават кожата. Хладката вода подпомага нейното възстановяване.

1
Free Gift