Преминаване към съдържанието

(Не)познатите ползи и странични ефекти от рибеното масло

26 Sep, 2022 417

Рибеното масло е позната и често използвана хранителна добавка за здравето на цялото семейство. Но то влияе на нашия организъм по много различни начини, които често не осъзнаваме.

Ето един различен поглед към рибеното масло, което е повече от източник на Омега-3 мастни киселини, витамин D и A за ума и имунната система.

Ползи от приема на рибено масло

Лекарите препоръчват прием на рибено масло при хора, страдащи от множествена склероза, защото то подпомага работата на мозъка и подпомага функциите на нервната система. За съжаление, добавката не може да влияе на хода на заболяването, но ограничава ефектите му върху живота на пациентите.

При превенция на рак на простатата диетата с храни и с добавки с Омега -3 киселини подпомага организма. Няма категорични данни за дългосрочния му ефект, но се смята, че действа благотворно при висок риск от заболяването.

При риск от сърдечно съдови заболявания, рибеното масло подпомага организма да ограничи вероятността от сърдечен удар. По-специално, Омега -3 киселините регулират нивата на триглицериди, холестерол, високото кръвно налягане. Според изследване от 2013 г. хората, които са приемали рибено масло повече от 1 месец, показват подобрение при тестове за стрес и изследванията им на сърцето са в с по-добри резултати.

Рибеното масло подпомага регулирането на кръвната захар при болните от диабет. Експеримент в продължение на 8 седмици с малка група пациенти показва, че с прием на 8 грама Омега-3 киселини на ден рискът от висока кръвна захар при пациенти с диабет тип 2 намалява с 22%.

Добавката подпомага предотвратяването на кървене на венците и кървенето от носа. Макар че има данни за това благотворно действие при възрастни пациенти, се препоръчва преглед при лекар преди да се прецени дозата рибено масло, която да се приема.

При хората, страдащи от ниско кръвно налягане, приемът на 3 грама рибено масло на ден намалява вероятността от резки промени в кръвното. Същият е ефектът и при пациенти с високо кръвно налягане, които трябва да го поддържат в норма. Добавката се комбинира успешно с лекарствени продукти за намаляване на кръвното, но е препоръчително да се консултирате с лекар.

Неблагоприятни ефекти

Един от най-познатите неблагоприятни ефекти от приема на рибено масло е появата на рефлукс. Усещането за стомашен дискомфорт може да се предотврати, като изберете хранителна добавка с пречистен вкус. Ако ви е неприятен мириса или вкуса на рибеното масло, може да го приемате с лъжичка мед или с чери доматче за подслаждане след хранене. Може и да разделите дозата на няколко по-малки порции през деня.

Хеморагичният инсулт е състояние, характеризиращо се с кървене в мозъка, обикновено причинено от разкъсване на отслабени кръвоносни съдове. Някои проучвания върху животни са установили, че високият прием на Омега-3 мастни киселини може да намали способността на кръвта да се съсирва и да увеличи риска от хеморагичен инсулт. Други изследвания не свързват състоянието с приема на рибено масло, но е важно да се консултирате с лекар.

Избирайте внимателно хранителната си добавка, защото в някои от тях има високо съдържание на витамин А, който е токсичен в големи количества. Той може да причини замаяност, гадене, болки в ставите и дразнение на кожата. В дългосрочен план уврежда черния дроб.

Има спорове относно влиянието на Омега-3 мастните киселини върху съня. Според някои проучвания, при децата рибеното масло подобрява качеството на съня. Други лекари твърдят, че при превишаване на дозата може да си появи безсъние.

Нашата препоръка е да спазвате препоръчителната доза, според възрастта, и след лекарски преглед.