Преминаване към съдържанието

Важни съвети за здравословно хранене

24 Jun, 2019 174

Здравословно хранене. Всеки се стреми към него, за да изглежда и да се чувства добре. Но не винаги е лесно да се храните здравословно.

Смятате ли, че здравословното хранене е свързано с постоянно броене на калории?

Вярвате ли, че трябва да гладувате, за да влезете във форма и да ядете по-малко от обикновено?

Считате ли здравословното хранене за скъпо удоволствие?

Напоследък здравословният начин на живот събира много последователи. Все повече хора полагат допълнителни усилия да спортуват и залагат на здравословно хранене, за да дадат на телата си хранителните вещества, от които се нуждаят. Да се храните здравословно съвсем не е сложно, нито отнема време и усилия. Просто трябва да следвате няколко прости принципа, които ще Ви помогнат да превърнете здравословното хранене в начин на живот.

Никога не пропускайте закуската

Това е едно от най-важните правила. Тя Ви дава енергия, с която да започнете деня. Ако до сега не сте закусвали, не се притеснявайте. Не е нужно закуската Ви да е огромна. Просто хапнете нещо. Варени яйца и малко сирене са напълно достатъчни са, за да започнете деня заредени с енергия. Можете да добавите и плод към закуската си. В никакъв случай не се насилвайте да ядете огромни порции, само защото някой Ви казва, че закуската е най-важното хранене и трябва да е голяма.

Приготвяйте храната си предварително

Често, забързаното ежедневие е пречка по пътя към здравословно хранене. Точно заради това, ако искате да промените навиците си, приготвяйте храната си предварително. Например, може да отделите 1-2 часа в неделя вечер и да си приготвите храна за следващите няколко дни. По този начин винаги ще знаете, че има какво да хапнете и няма да се изкушавате да ядете вредни храни. Също така се научете да планирате. Когато знаете, че ще сте на място, където няма да има какво да ядете, просто си вземете кутия с храна от вкъщи.

Пийте достатъчно количество вода

Всеки ден губите вода чрез дъха си, потта, урината и движенията на червата. За да може тялото Ви да функционира правилно, трябва да се убедите, че попълвате тези загуби, като консумирате напитки и храни, които съдържат вода. Заменете соковете и газираните напитки с чиста вода. А, ако искате да разнообразите вкуса на водата си, добавете в нея плодове, зеленчуци и билки като лимон, лайм, краставица и мента. 

Не се ограничавайте

Да се храните здравословно не означава да се ограничавате постоянно и да гладувате. Ако дадена храна наистина много Ви липсва и имате нужда да хапнете, просто хапнете малко без да се чувствате виновни след това. Надвийте изкушенията. Не прекалявайте, но и в никакъв случай не се ограничавайте постоянно. 

Заменете вредните продукти със здравословни

Ако искате да се откажете от нездравословните храни, потърсете техни здравословни заместители. Всички газирани, алокохолни напитки и сокове може да замените със здравословни фрешове и смутита, които са също толкова вкусни. Пиейки вредни напитки, Вие изпивате калориите си. 

Заменете печените и преработвани ядки със сурови, олиото със зехтин и сладките хранителни продукти с плодове. С времето ще свикнете с тези промени. Не си мислете, че здравословната храна е скучна и не може да бъде вкусна. Опитвайте нови и нови комбинации и ще откриете вкусни и интересни, здравословни рецепти, с които ще усетите удоволствието от това да се храните здравословно.

Приемайте достатъчно есенциални мазнини

Омега-3 мастните киселини са изключително важни.  Те имат много мощни ползи за здравето на тялото и мозъка Ви. Можете да ги набавите на тялото си от мазна риба като сьомга и риба тон, зехтин или студено пресовани олия, авокадо и маслини. Животинските мазнини, съдържащи се в месото и млечните продукти, също са полезни. Ако пък не обичате риба или морски дровe, приемът на рибено масло е чудесно решение, което ще Ви помогне да дадете на тялото си нужните хранителни вещества.

Почистете дома си от всички вредни храни

Премахнете от дома си всичко, което ви изкушава. Заменете захарта с мед, сладкото с плодове, чипсовете със зеленчуци или оризови бисквитки, сладоледа с йогурт и т.н. По този начин в дома Ви ще има все по-малко вредни храни, което значително ще Ви улесни, защото няма да се натъквате постоянно на нещо вредно, но толкова вкусно.