Преминаване към съдържанието

Омега-3 и здрави деца

08 Jan, 2019 112

Винаги когато стане въпрос за бременност и раждане, няма как да не се обсъди важността на есенциалните мастни киселини, които са ключови както за здравето на майката, така и за бебето.  Добрите нива на есенциалните мастни киселини - особено вид Омега 3, наречен DHA (докозахексаенова киселина), намиращи се в мазна риба - са необходими за развитието и поддържането на мозъка, очите, имунната система, сърцето, кожата, познанието, поведението, нервната система и др.

В еволюционно отношение, нарастването на размера на мозъка при хората и техните по-нови предци води до по-голяма способност за засилено познание, по-сложно поведение, мисъл и разум. И именно Омега-3 прави това нарастване възможно. Защо?

 Човешкият мозък е съставен от около 60% мастна тъкан, а DHA се намира предимно в сивото вещество, което включва области на мозъка, отговорни за сетивното възприятие и интелигентност. Ето защо, Омега-3 са много важни за развитието на здрави деца, и са ценни не само след раждането, но и по време на бременността.  Ето някои важни неща, които трябва да знаете за Омега-3 и здравето на вашето бебе, ако сте бременна или наскоро родила:

Как DHA подпомага развитието на бебето и кърмачето?

Омега-3 се изисква за развитието на тъканите в тялото - особено за развитието и поддържането на централната нервна система и мозъка, включително растежа на нервните клетки и миелиновата обвивка, която изолира нервите. Този елемент е необходим за изграждането на кръвоносните съдове и за развитието на очите и зрението.

Къде можем да получим Омега-3 и как да сме сигурни, че получаваме достатъчно?

За да отговорим на това, първо трябва да разберем някои разлики между видовете есенциални мастни киселини, както и различните видове Омега-3 мазнини.

Есенциалните мастни киселини включват Омега-3 и Омега-6 мазнини. В стандартната диета, ние сме склонни да получаваме много повече Омега-6 отколкото Омега-3, тъй като Омега-6 се намира в растителните масла като слънчогледово олио и царевично масло, които могат да се използват за готвене. Това означава, че за повечето хора увеличаването на приема на Омега-3 мастни киселини е полезно, за възстановяване на баланса.

Има различни видове и източници на Омега-3 мазнини.  Един от тях са мазните риби. Те предлагат на организма достатъчно количество Омега-3 и е хубаво да се консумират редовно. Ако обаче не обичате риба, или детето не може да понесе миризмата, хранителните добавки под формата на рибено масло са отличен заместител на мазната риба.

Другият основен източник на Омега-3  са семената и ядките - особено лененото семе и семената на чиа. Но тук откриваме друг вид Омега-3, наречен алфа-линоленова киселина (ALA). Той не се използва от организма по същия начин като EPA и DHA и трябва да се преобразува от тялото в няколко стъпки. Ако си представим това като пътна система, консумацията на рибено масло дава директен път към EPA и DHA мастни киселини, като хубаво прелитане по магистрала, благодарение на която лесно и бързо стигате до желаната дестинация.

За разлика то това, консумацията на ALA чрез ядките и семената или техните масла означава, че от тялото се изисква много работа, като справяне с отклонения, непреки маршрути и досадни кръгови кръстовища, за да стигнете до полезните свойства. Този процес може да бъде завършен ефективно от организма, но в някои случаи - и особено при бременност, бебетата и малките деца - само много малка част от ALA се превръща в EPA и DHA (някои изследвания сочат по-малко от 1%). 

Затова плодът и малкото дете се нуждаят от DHA в неговата "готова" форма. Това ще се получи от майката по време на бременност и през кърмата по време на кърмене. Ето защо е важно майката да консумира Омега-3 от риба или рибено масло през цялото това време на бременността и кърменето. За съжаление съществува и проблемът с замърсяването с живак в рибата, но за това също има добро решение.

Качественото рибено масло, се пречиства за отстраняване на всички тежки метали и замърсители и е абсолютно безопасно за употреба всеки ден.

Омега-3 през последното тримесечие

Последният триместър на бременността (28 седмица нататък) е особено важен момент за мозъка на плода - той расте с удивителните 260% през този триместър. Поради тази причина е особено важно майката да приема адекватно количество Омега-3 през това време. Това повдига и друг въпрос: какво ще стане, ако бебето се роди преждевременно?

Най-доброто, което една майка може да направи в този случай, е да кърми бебето си (ако е възможно) и да приема по-голямо количество Омега-3,  така че бебето да получи нужните хранителни вещества чрез храненето.

Растящото дете и Омега-3

След като бебето се роди, мозъкът продължава да расте много бързо. През първата година от живота той нараства с още 175%, а през втората година на живота с още 18%. След 2 годишна възраст, промените и растежът настъпват по-бавно, но общият размер на мозъка се увеличава само с още 21%. Това показва, че редовният прием на DHA е особено важен за бебето през първите две години от живота.

Има безброй изследвания, които показват, че развитието на бебетата е подобрено от приемането на оптимални нива на Омега-3 мастни киселини. Рибеното масло е ключов компонент на „мозъчното“ хранене.

 Какво ще стане, ако бебето не се кърми?

Вече видяхме, че бебето продължава да получава DHA през майчиното мляко и затова кърмещите майки трябва да продължат приема си. Ако кърменето не е предпочитано или възможно, тогава бебето трябва да получава адекватни есенциални мастни киселини чрез млечна формула и по-късно с храната, която приема и под формата на хранителни добавки. Течното рибено масло в случая е чудесно решение.

Майката трябва да продължи да приема Омега-3 и след бременност

На майките се препоръчва да поддържат добър прием на есенциални мастни киселини, включително EPA и DHA след бременност, дори ако не кърмят. Есенциалните мастни киселини са важни за много аспекти на здравето - и не забравяйте, че те се наричат ​​"съществени", защото тялото не може да ги направи само.

За жените, които планират да забременеят или могат да забременеят отново, е особено важно да допълнят запасите на Омега-3 между бременностите, за да имат достатъчно количество хранителни вещества за следващото бебе.

1
Free Gift