Преминаване към съдържанието

Що е то е рибено масло от треска и как да го приемаме?

08 Nov, 2018 581

Какво всъщност представлява маслото от черен дроб на треска?

Маслото от черен дроб на треска е хранителен източник на важни витамини, включително на витамин D и на витамин А, както и на противовъзпалителни омега-3 мастни киселини. Като се има предвид, че повечето хора не приемат достатъчно противовъзпалителни храни, които осигуряват витамин D и омега-3, играещи решаваща роля за сърдечно-съдовото, хормоналното, имунното, репродуктивното и неврологичното здраве, много възрастни и деца могат да се възползват от редовното им добавяне чрез маслото от черен дроб на треска.

Всяка чаена лъжичка масло от черен дроб на треска съдържа около 41 калории и 4,5 грама мазнини според USDA (американската агенция по агрокултури), разпределени между мононенаситени, наситени и полиненаситени мастни киселини.

Най-полезният аспект от приемането на маслото от черен дроб на треска е, че то съдържа високи нива на омега-3 мастни киселини, които се срещат в мазните риби или морските дарове като сьомга, скумрия и сардини. То също така е сред малкото и най-добрите храни, богати на витамин D.

Омега-3 и витамин D са известни с намаляване на възпалението, с предотвратяване на кръвосъсирването, със запазване на здравето на мозъка и с предотвратяване на депресия. Те дори могат да предизвикат забележимо намаление на нивата на болка и подуване, дължащи се на възпалителни състояния като артрит.

Десетки проучвания свързват маслото от черен дроб на треска със следните ползи:

  • понижаване на високия холестерол и високите триглицериди;
  • предотвратяване и лечение на диабет;
  • понижаване на високото кръвно налягане;
  • предотвратяване на сърдечни заболявания;
  • намаляване на риска от остеоартрит;
  • лечение на депресия;
  • намаляване на риска от автоимунни заболявания;
  • борба с очни заболявания като глаукома и защита на зрението;
  • лечение на ушни инфекции, алергии и астма;
  • предотвратяване и лечение на бъбречни заболявания;
  • спомагане за лечението на раните по кожата;
  • поддържане на костите здрави и предотвратяване на фрактури или остеопороза.

Как трябва да консумирате рибеното масло?

Ако вкусът не ви допада, може да смесвате маслото с малко сок, лимонена вода, смути, ябълков сос, кисело мляко, бадемово масло или каквото и да било друго, което спомага да се прикрие леко рибния му вкус. За да се не остава рибения вкус, препоръчваме да хапвате нещо след като сте изпили маслото - например лъжица мед (бел. ред. препоръка от клиент). Никоя реномирана марка няма да добави подобрители на вкуса или да премахне миризмата или вкуса, така че бъдете готови! Някои марки биха добавили естествен екстракт за подобряване на вкуса (като мента или лимон), което също е възможно. Съхранявайте бутилката с масло от черен дроб на треска на хладно, тъмно място в хладилника, за да го предпазите от разваляне или гранясване.

Крие ли рискове или странични ефекти?

Що се отнася до маслото от черен дроб на треска, както и до всякакъв вид рибено масло или добавка от омега-3, всичко се свежда до необходимостта от балансиране. Мастните киселини омега-3 и омега-6 трябва да бъдат в балансирано съотношение, с малко повече омега-6 мазнини в храната, отколкото омега-3, което е идеалното. Не е полезно или разумно да се вземат високи количества масло от черен дроб на треска, защото повече не е по-добре; това е здравословното съотношение, което следваме!

Омега-6 мастните киселини не са естествено лоши за вас и играят важна роля за функционирането на имунната система, така че твърде много масло от черен дроб на треска може действително да причини вреда. Това е така, защото омега-3 мастните киселини потискат възпалението, докато омега-6 мастните киселини стимулират възпалението, но ние се нуждаем и от двете. Тази деликатна връзка поддържа правилната работа на вашата имунна система, така че при необходимост да създавате "защитни механизми" срещу създадените заплахи (токсини, бактерии, патогени), но не прекалявайте.

По принцип най-добрият начин да постигнете равновесие е да получите омега-3 от източници на храна, като уловена дива риба, месо от хранени с трева или на пасища животни или яйца от свободни кокошки. Ядките и семената са също добър избор, но доставят друг вид омега-3, известен като ALA, докато животинските източници осигуряват предпочитаните типове, наречени EPA и DHA.

Ако консумирате диво уловена риба няколко пъти седмично и имате хранителен режим с високо съдържание на животински мазнини от пасищни животни и растителни омега-3 храни, тогава приемането на добавка от омега-3 може да не е абсолютно необходимо. Въпреки това средностатистическият човек може наистина да се възползва от добавката и да се храни добре.

Маслото от черен дроб на треска може да действа като разредител на кръвта, така че бременните жени, астматиците и хората, приемащи лекарства за високо кръвно налягане или антикоагуланти, трябва да се посъветват с лекаря си преди да започнат да приемат рибено масло. Въпреки че е безопасно за повечето хора, има някои възможни нежелани странични реакции, като оригване, лош дъх, киселини, гадене, кръв в изпражненията, ниско кръвно налягане, високи нива на витамин А и D и кървене от носа.

Източник: https://draxe.com/cod-liver-oil/ 

1
Free Gift