Преминаване към съдържанието

Колаген по часовник – кога и защо?

07 Sep, 2022 2436

Колагенът е хранителна добавка, чиито ползи са добре познати и в различни посоки – за красота и здраве на косата, кожата, ноктите, за по-високи спортни постижения, за възстановяване при травми, за стомашен комфорт. Но кога и как да го приемаме, така че да извлечем най-доброто от него, според нуждите си?

Ето няколко съвета от специалистите по хранене.

Сутрин на гладно

Хидролизираният колаген – на прах, без вкус и мирис, или овкусен, не дразни стомаха, и се разтваря в топли напитки бързо и лесно. Затова създайте навика да прибавите дневната доза – обикновено една мерителна лъжичка или едно саше, в кафето, чая, смутито, фреша, може и в чаша вода.

Смята се, че възрастните хора абсорбират колагена по-бързо на гладно, преди прием на преработени въглехидрати. Киселинността на стомаха, измерена в pH, е висока на празен стомах и протеинът се преработва бързо. Затова за енергия и тонус, сутрешният колаген е най-доброто гориво. По този начин и анти ейдж действието му, подкрепящата функция за изграждане на мускули, грижата за ставите и костите са по-осезаеми. Да не забравяме, че той подпомага хидратирането на кожата, която през деня е подложена на много замърсявания и стрес.

След тренировка

Редовният спорт помага за укрепване на организма и за натрупване на мускулна маса, но с него вървят и умората, дехидратацията, травмите. За да се справите с тях леко, е важно да приемате протеина след тренировка. Със смути, лека закуска или фреш, той подпомага възстановяването на азотния баланс, поддържа и възстановява белтъчното съдържание на мускулите. Колагенните пептиди, които се състоят от 20% глицин и 8% аргинин, могат да подпомогнат синтеза на креатин в организма. Намалява и процента на телесните мазнини.

Вечер, преди лягане

Защо вечер? Сънят е много важен за възстановяването на организма след дневния стрес и усилия. Затова е важно да спите поне 6 часа, без прекъсване и спокойно. Така „храните“ организма си. И тъй като се предполага, че сънят е покой и то за поне няколко часа, ако приемате хранителната добавка преди това, той ще може да си свърши работата по-добре, отколкото през деня, когато стресът „яде“ от енергията ви.

Протеинът съдържа аминокиселината глицин, който успокоява нервната система, намалява температурата на тялото, които са условия за по-качествен сън. Колагенът участва и в изграждането на серотонина, който подпомага заспиването. Сънят е важен за възстановяването и поддържането на имунната система и на мускулите.

В комбинация с витамин C

Заедно колагенът и витамин C са отлична комбинация, която подсилва собственото производство на протеина от организма. Витамин С поддържа имунитета. Той действа като лепило, което свързва колагеновите влакна и помага за поддържане нивата на колаген в тялото. Затова комбинацията, в дозировка според възрастта, е препоръчителна, за по-здрава и свежа кожа, за по-добра подвижност.

Но, най-важното условие за дългосрочна полза от приема на хидролизира колаген, е това да бъде не бъде еднократно действие, а навик. Приемайте колаген 30 – 40 дни, за да усетите въздействието му върху кожата, ставите и костите ви, мускулите. Няма забрани дали да го пиете само сутрин или вечер, ограничения в каква напитка, важното е чрез балансирано хранене и добавки, да си набавяте нужното и да стимулирате организма си да го произвежда. Опитайте да използвате хидролизата и в ястия – основни и десерти и мислете за него като част от рутината си.